Hrvatski radio

Radio Pula

Posebni 3D printani viziri donirani pulskoj Općoj bolnici

03.04.2020.

15:43

Autor: Tatjana Kaštelan

Predstavljanje posebnog modela vizira, Jasmin Rami, Ivica Fedel i Sven Maričić (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Predstavljanje posebnog modela vizira, Jasmin Rami, Ivica Fedel i Sven Maričić (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Vrijedna donacija Studentskog zbora i znanstveno-istraživačkog instituta Visio pri Sveučilištu Jurja Dobrile uručena je Općoj bolnici Pula. Pulski zdravstveni djelatnici dobili su tako posebni model vizira, koji je izrađen u konzultaciji sa strukom.

Riječ je o posebnom modelu vizira za zdravstvene djelatnike, rađenom prema uputama struke; zaštićeno je vidno polje i zatvoren gornji dio zbog širenja čestica aerosolom. Tako je prilagođen ostatku naše zaštitne opreme što nam znatno olakšava rad, pojasnio je doktor Ivica Fedel iz ravnateljstva pulske Bolnice, koji je primio donaciju.

Naime, postoji problem na ranijim vizirima, točnije, šupljina između čela i vizira koju smo nastojali minimizirati da taj aerosol u zraku kroz taj put dolazi do korisnika vizira. I zato smo u suradnji sa Sveučilištem to modificirali i ponudili su nam rješenje koje je za ovu namjenu odlično, dodaje Fedel.

Uz donaciju ovog posebnog modela vizira pulskoj bolnici, pedesetak je podijeljeno Stožeru civilne zaštite, Hitnom bolničkom prijemu i ambulantama, a izrađuju se dalje, rekao je Jasmin Rami, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile. U Puli nas je petero, ali imamo i tridesetak vanjskih suradnika. Mislim da će se uključiti i  tvrtke koje će iz proizvoditi, ističe Rami, a mi ćemo biti njihova nadopuna i pomoć institucijama.

Ovo je tek početak te dio doprinosa znanosti u ovom kriznom razdoblju, rekao je Sven Maričić, voditelj Znanstveno-istraživačkog instituta Visio pri Sveučilištu Jurja Dobrile. Mi smo u dogovoru s Općom bolnicom Pula pripremili drugačiji put. Razvijamo nova rješenja, prototipove, i upravo je prvi probni rezultat predstavljen. 

Viziri su simbolično donirani novinarima, budući da su i oni na prvoj crti u ovom kriznom epidemijskom razdoblju.

Opširnije u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Posebni 3D printani viziri donirani pulskoj Općoj bolnici

Jasmin Rami, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile

Sven Maričić, insitut Visio pri Sveučilištu Jurja Dobrile

Ivica Fedel, ravnateljstvo Opće bolnice Pula

Posebno izrađeni viziri donacija Općoj bolnici Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Posebno izrađeni viziri donacija Općoj bolnici Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.