Hrvatski radio

Radio Pula

Poslodavcima na raspolaganju poticaji zapošljavanja osoba s invaliditetom

24.06.2020.

16:59

Autor: Tatjana Kaštelan

HGK Županijska komora Pula održala videokonferenciju o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

HGK Županijska komora Pula održala videokonferenciju o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Županijska gospodarska komora Pula organizirala je i održala videokonferenciju o temi 'Poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom i ispunjenje kvote na zamjenski način'. Subvencije i potpore koriste se, no još uvijek ne u dovoljnoj mjeri.

Subvencija plaće osobe s invaliditetom, sufinanciranje troškova njezina obrazovanja ili prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada. Potom naknada u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, novčana nagrada za zapošljavanje izvan kvote - samo su neke stavke na raspolaganju poslodavcima.

Obveznik kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom je, prema važećem pravilniku, poslodavac koji zapošljava najmanje 20 radnika. Prema riječima predsjednice Županijske gospodarske komore Pula Jasne Jaklin Majetić, nažalost, velik broj gospodarskih subjekata ne prepoznaje priliku u ostvarivanju prava na zamjensku kvotu. No, dio istarskih tvrtki uključio se u razgovore, te s pulskom Zaštitnom radionicom 'Tekop Nova' i 'Punkt'-om krenulo u dobru suradnju.

Ana Marinović iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ističe podatke za ovu godinu, do 31. svibnja. Tako su u Istarskoj županiji poticaje u tom razdoblju ostvarivala 23 poslodavca za ukupno 80 zaposlenih osoba s invaliditetom. Ukupni isplaćeni iznos je nešto veći od četiri milijuna kuna.

Brojne firme s više od 20 zaposlenih plaćaju takozvanu kaznu odnosno penale jer ne zapošljavaju osobu s invaliditetom. No, mnoge su pravi primjer, poput grupe 'Tehnomont'. Agata Dajčić iz društva ističe da je 'Tehnomont d.d.' ispunio kvotu od tri posto zapošljavanja osoba s invaliditetom te ostvaruje pripadajući poticaj.

Mihaela Zubić i Danijela Kasumović Maružin, na čelu radionice 'Tekop Nova' i 'Punkta' pravi su primjeri dobre suradnje s poslodavcima, tvrtkama koje od njih koriste usluge odnosno proizvode. Sve informacije mogu se dobiti u HGK Županijskoj komori Pula. Također, pri mjerodavnom Zavodu na internetskoj adresi zosi.hr/zavod/poticaji.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Poslodavcima na raspolaganju poticaji zapošljavanja osoba s invaliditetom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.