Hrvatski radio

Radio Pula

Potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti Banjole

04.02.2021.

14:12

Autor: Tomislav Šikić

Potpisivanje ugovora - načelnik Općine Medulin Goran Buić i  direktor  tvrtke Vladimir Gortan Darvin Žufić (Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija)

Potpisivanje ugovora - načelnik Općine Medulin Goran Buić i direktor tvrtke Vladimir Gortan Darvin Žufić (Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

U Medulinu je potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti u naselju Banjole, koji se financira iz projekta: HISTORIC - Baština za inovativne i održive turističke regije u Hrvatskoj i Italiji. Vrijednost ugovora je 2.671.769,50 kn, a rok izvođenja radova je 60 dana.

Park povijesti Banjole predstavljat će muzej/galeriju na otvorenom u kojem će se predstaviti kulturna, povijesna i prirodna baština cijele Općine Medulin, svih njezinih naselja. 

Park se uređuje u Banjolama, u blizini Društvenog doma Banjole na površini od okvirno 970 m2. 

Cilj kreiranja parka je kreiranje dodatne turističke ponude za sve turiste i posjetitelje Općine Medulin te podizanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa kao i popularizacija kulturne baštine uz edukaciju lokalnog stanovništva, osobito djece i mladih o zavičajnoj baštini vlastite lokalne zajednice. 

Prostor parka uredit će se kao šetnja kroz povijest Općine Medulin, a konceptualno uređenje parka bazira se na tzv. insulama (panoima) od kojih svaka predstavlja zasebnu  tematiku, a ukupno će ih u parku biti šest: 

  • Četiri  insule će predstavljati  četiri vremenska perioda (prapovijest, antiku, ranokršćanstvo i srednji vijek)
  • Jedna  insula  prikazati će  podmorje sa arheološkim nalazima i brodolomima
  • Jedna insula  će se urediti kao  mediteranski vrt s karakterističnim biljem 

U parku će se nalaziti i edukativna te urbana oprema (koševi, klupe, stalci za bicikle, rasvjeta, hortikultura, pergole za hlad itd.) te  dva montažna objekta: Info punk te multifunkcionalni montažni objekt za edukacije ili multimediju. 

Park će u potpunosti biti prilagođen osobama  s invaliditetom te osobama sa slabijom pokretljivosti kao i slijepim i slabovidnim osoba na način da će sadržaj sadržavati Barilleovo pismo i/ili zvučne interpretacije. Sav sadržaj biti će i na stranim jezicima.

Radovi će početi idućega tjedna.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.