Hrvatski radio

Radio Pula

Potrebno ulaganje u sva četiri Doma za starije i nemoćne u Istri

02.12.2016.

14:26

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premda sva četiri doma za starije i nemoćne u Istri kojima je osnivač Istarska županija vape za obnovom i dogradnjom, planirana ulaganja i aktivnosti u te objekte sporo napreduju. A potreba za njima svakim je danom sve veća.

Smještaj u nekom od domova za stare i nemoćne u pravilu se svodi na višegodišnje čekanje. Na listama čekanja u pulskom domu Alfredo Štiglić, rovinjskom Domenicu Pergolisu te domovima u Raši i Novigradu je oko dvije tisuće osoba. Županija planira kroz tri godine u domove za stare i nemoćne uložiti oko 22 milijuna kuna.

Najveća investicija, blizu 30 milijuna kuna planirana je za dogradnju doma u Rovinju što će zajednički financirati grad i županija. Početak dugo očekivane dogradnje već je najavljivan ali čini se i prolongiran. Ipak u domu se nadaju radovima početkom iduće godine. Jer lista čekanja sve je duža, kaže ravnateljica Mirjana Banko Filipaj.

Planirana energetska obnova zgrade doma u Novigradu tek je u pripremnoj fazi, dogradnja doma u Raši tek je kod izvedbenog projekta. Obavljena je zgrada pulskog doma Alfredo Štiglić a dogradnja se tek planira. U tom se pulskom domu najduže čeka na smještaj, nerijetko i više od pet godina. S obzirom na broj stanovnika i raspoložive kapacitete u domovima, potrebe su u Puli najveće, a smještajne mogućnosti najmanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.