Hrvatski radio

Radio Pula

Potrošači i kakvoća proizvoda!

02.04.2016.

11:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhunski domaći poljoprivredni proizvodi, poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, imaju i prilično visoku cijenu. Kako ne bi postali žrtvama nepoštenih proizvođača i trgovaca, potrošači se mogu i sami educirati te naučiti osnove prepoznavanja kakvoće proizvoda koji kupuju.

 

Pri ocjeni ekstra djevičanskog maslinovog ulja najveći dio bodova donosi senzorska analiza a tek manji dio ona kemijska. Teško je međutim očekivati od nekoga tko nije školovani degustator i redovito trenira, da bude posve siguran u ocjeni kakvoće. Stoga se na vođenim degustacijama za amatere, kakve se nerijetko organiziraju pri maslinarskim manifestacijama, težište stavlja na krajnostima, kaže degustatorica maslinovih ulja s dugogodišnjim iskustvom Nada Franković.

Kad je, primjerice, riječ o medu stvar na žalost ne ide u korist potrošača. Točnu informaciju o tome kakav med i je uopće, dat će samo kemijska analiza. A patvorine su brojne, kaže profesor Drago Šubarić s osječkog Prehrambeno tehnološkog fakulteta:

Potrošače od kupnje patvorina meda štite isključivo inspekcije na tržištu. No, boljoj kontroli pridonijelo bi i skraćenje lanca opskrbe od pčelara do potrošača. Odnosno smanjenje broja preprodavača a time i mogućnost za manipulaciju ovim vrijednim proizvodom.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.