Hrvatski radio

Radio Pula

Potrošnja u Rovinju u sezoni poraste za čak 630 posto, prema analizi HGK

10.08.2016.

13:34

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najvećim turističkim središtima prema procjenama i analizi Hrvatske gospodarske komore za čak 350 posto poveća se potrošnja hrane i pića, u odnosu na razdoblja izvan sezone. U Rovinju koji u zemlji ima najveći broj stranih noćenja, potrošnja poraste za čak 630 posto što je najveći rast na Jadranu.

Analiza i procjena Hrvatske gospodarske komore o potrošnji turista temelji se na simulaciji potrošnje na osnovu prošlogodišnjih turističkih pokazatelja. U Istri se ostvaruje jedna trećina ukupnog turističkog prometa u zemlji, pa i Istarska Županija ima najveći potencijal porasta potrošnje turista na Jadranu.

Procjenjuje se da je potrošnja hrane i pića stranih gostiju veća od potrošnje domaćega kupca za oko 2,4 puta, pa je kaže Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore, u Istri u kolovozu potrošnja hrane i pića oko 4,6 puta veća u odnosu na potrošnju izvan sezone. Savić ističe i kako turisti najviše troše na smještaj otprilike 55 posto prosjećne dnevne potrošnje odnosno oko 270 kuna, dok dnevno 20 posto izdvajaju za hranu i piće, kaže Savić.

I dok statistika pokazuje dobru potrošnju, rovinjski ugostitelji nisu istog mišljenja. Brojčano u Rovinju možda i boravi više gostiju nego lani, no potrošnja ne prati taj trend, ističe predsjednik rovinjskog udruženja obrtnika Marino Deković. Nismo nezadovoljni, gostiju ima, ali su narudžne efektivno lošije, osjeća se da je sve manje novaca u opticaju u izvan pansionskoj potrošnji, istaknuo je Deković.

Prema podacima Instituta za turizam, prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljeta je oko 66 eura. Međutim, raspon potrošnje ovisi iz koje zemlje dolaze gosti pa tako najveću prosjećnu dnevnu potrošnju po osobi imaju Britanci 122 eura, slijede Rusi s 99 eura, pa Francuzi i Austrijanci. Ispodprosječnu potrošnju po osobi imaju pak , Talijani koji dnevno troše 66 eura, a potom Nizozemci, Mađari te Nijemci i Poljaci koji dnevno potroše.

Analiza HGK-a potvrdila je i kako turizam ima značajnu ulogu u gospodarstvi no i dalje se izrazito sezonalnog karaktera, pa se tako najviše noćenja, a očito i potrošenje ostvari u kolovozu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.