Hrvatski radio

Radio Pula

09:10 / 02.04.2021.

Autor: Mauro Giorgi

Potvrđeno 11 novooboljelih osoba u Istri, jedna preminula

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

U priopćenje Stožera civilne zaštite Istarske županije na Veliki petak stoji da je tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 282 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 11 novozaraženih osoba.

Kod 9 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se u epidemiološkoj obradi nalaze 2 osobe. 

Izliječeno je 14 osoba tako da trenutno na poluotoku imamo 122 aktivne COVID-19 pozitivne osobe, a u mjerama samoizolacije nalazi se 2196 osoba. 

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 74 osobe, a od toga se 7 osoba se nalazi u respiracijskom centru. 

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1941. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Unatoč brojkama stanje u Istri nije alarmantno, kaže načelnik stožera Dino Kozlevac te pojašnjava veliki hospitaliziranih s obzirom na broj trenutno oboljelih:

-

Danas u županiji imamo najveći broj osoba u samoizolaciji od početka pandemije i to gotovo 2200. Ta nam brojka govori kako zaražena osoba ostvaruje veliki broj kontakata koji kasnije završe u samoizolaciji ali i zato što za blagdane pristižu naši državljani kojima je tu mjeru odredila granična policija, kaže Kozlevac.

Komentira i jučerašnju odluku Republike Njemačke po kojoj Istra više nije zelena zona za njihove državljane:

-

Nakon tjedan dana intenzivnih razgovora, na razini Europske unije postignut je dogovor o podjeli dodatnih 10 milijuna doza Fajzerova cjepiva.

Hrvatska će do početka ljeta dobiti dodatnih 747 tisuća doza, priopćeno je iz Vlade.


Iako su Austrija, Češka i Slovenija odbile sudjelovati u podjeli, postignut je konsenzus da se cjepivo podijeli u omjeru 7 prema 3. To znači da se 70 posto od 10 milijuna podijeli na svih 27 država ravnomjerno, prema broju stanovnika, a 30 posto dijele Bugarska, Hrvatska, Latvija, Estonija i Slovačka.


S tim dodatnim dozama Hrvatska bi do lipnja mogla cijepiti 45 posto ukupne populacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.