Hrvatski radio

Radio Pula

Povećanjem međustope PDV-a stvara se nesigurnost

26.11.2013.

15:19

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obrtnici i ugostitelji protive se povećanju međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge s 10 na 13 posto. Smatraju da se time šalje kriva poruka i stvara nesigurnost u poslovanju. Jedan je to od zaključaka 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji danas završava u Puli, a okupio je 500-tinjak sudionika iz cijele zemlje.

Povećanje međustope PDV-a i izmjene poreza na dohodak
Obrtnici i ugostitelji još su jednom u Puli ponovili da se protive povećanju stope PDV-a na 13 posto jer prvenstveno smatraju da se time smanjuju planirana ulaganja u kvalitetu. S takvom stopom PDV-a i još dodatnim plaćanjem poreza na potrošnju, koji su uvele jedinice lokalne samouprave, ugostitelji su preopterećeni, kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Ante Mihić.

S kongresa u Puli poslana je i poruka kako obrtnici smatraju da je zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog manjih nepravilnosti u radu prestroga kazna, a među ostalim predlažu i izmjene Zakona o porezu na dohodak čime bi se omogućilo plaćanje paušalnog poreza. 

Prije službenog zatvaranja kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u pulskom hotelu Histriji danas je otvorena gastronomska izložba istarskih jela i pića, na kojoj se predstavlja 39 istarskih ugostitelja.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.