Hrvatski radio

Radio Pula

Povodom izvanrednih otkaza novinarima Glasa Istre

15.06.2021.

13:52

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/logo

Foto: snimka zaslona/logo

Foto: - / -

SDP Istarske županije i Nezavisna lista Filipa Zoričića oglasili su se priopćenjima povodom otkaza novinarima Glasa Istre koji su istupili ukazujući na pristranu uređivačku političku tog pulskog medija u korist IDS-a u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

SDP Istarske županije najoštrije osuđuje otkaze "hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se, navodi se u priopćenju, usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. Sloboda izražavanja i mišljenja temeljne su odrednice Ustava Republike Hrvatske a uloga novinara ključna je za demokraciju", ističe se u priopćenju.

Stoga istraski SDP apelira na Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima "koji su svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju za boljitak društva".

Priopćenjem se oglasila i Nezavisna lista Filipa Zoričića: 

"Znamo da se političari ne bi trebali miješati u uređivačke odluke medija te da se ovakvim priopćenjima stvara sklisko tlo utjecaja politike na medije. 

Međutim, ne možemo i ne smijemo šutjeti na događaje u našoj okolini. Dužnost nam je da kao pojedinci i kao grupa stanemo u obranu osoba koje su odgovorno radile svoj posao. 

Zatvaranje oči pred ovakvim događajima bio bi put izlaska iz demokracije. 

Dajemo punu podršku novinarima Glasa Istre Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković, Borki Petrović i Robertu Rauchu te njihovoj kolegici Chiari Bilić, čiji je status još uvijek neizvjestan. 

Uvjereni smo da novinari moraju govoriti ono što misle i braniti ugled struke bez obzira na posljedice. Tako se stvara slobodno i hrabro društvo u kojem želimo živjeti. 

Zalagat ćemo se za transparentan i jasan odnos medija i politike. Financiranje medija iz proračunskog novca mora postojati, ali isto tako javnost mora biti u potpunosti upoznata što se točno plaća tim novcem, zašto i u kojim vremenskim intervalima. 

Znamo da novinarima ne moramo govoriti kako da rade svoj posao, ali želimo da nastave sa svojim konstruktivnim i promišljenim kritikama društva u kojem živimo bez obzira tko se nalazi s druge strane njihovog pera. 

Moramo stvoriti uvjete da mediji rade posao vodeći se svojim moralnim načelima. Apeliramo na javnost da im pomogne u njihovoj borbi, a njima još jednom želimo puno sreće i uspjeha u životu te im zahvaljujemo na hrabrosti i snazi u teškim trenucima.", stoji u priopćenju Nezaviske liste Filipa Zoričića.

"Otkazi koje su dobili novinari Glasa Istre su sramotni i skandalozni te je ovo prvorazredni društveni problem, budući da se radi o časnim i poštenim novinarima i ljudima koji su se borili i zalagali za poštivanje novinarskih prava i profesije", rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske. Uprava Glasa Istre, kako je istaknuto, iz odmazde je odlučila uručiti izvanredne otkaze novinarkama i novinarima te medijske kuće nakon što su dramatičnim pismom upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku Glasa Istre u predizbornoj kampanji u korist IDS-a. 

Novinarka Glasa Istre Chiara Bilić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.