Hrvatski radio

Radio Pula

Povratak talijanskih turista u Istru

01.08.2015.

15:00

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga će ljeta, prema najavama, na Jadranu boraviti više od milijun talijanskih turista. Prvi veći val Talijana stiže upravo ovog prvog kolovoškog vikenda kada mnogima u toj zemlji počinju godišnji odmori. Nakon što su posljednjih godina talijanski gosti stizali u manjem broju, ove se godine, kažu turistički djelatnici, pomalo vraćaju.

Talijani ove godine putuju više nego prijašnjih godina. U prvih šest mjeseci, samo ih je u Istri bilo gotovo deset posto više nego lani i to budi optimizam da će i kolovoz biti dobro popunjen talijanskim gostima. Nekoć su Talijani bili isključivo kolovoški gosti, no kako se gospodarsko stanje i općenito kretanje u toj zemlji znatno promijenilo, sada ih ima i u lipnju i srpnju.

Turistički djelatnici puno rade na promidžbi naše zemlje u Italiji. Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu Branko Curić ističe kako se ove godine Hrvatska posebno i pojačano reklamira na Siciliji, u Torinu i Liguriji, te srednjoj Italiji - Rimu i Napulju. Također uvedene su i nove zračne linije od Pule prema Rimu, te Napulja i Torina prema Splitu, kaže Curić.

I u Turističkoj zajednici Istarske županije, u kojoj su nekoć po broju dolazaka Talijani bili drugi gosti, pojačano se radi na promidžbi turističke ponude Poluotoka u Italiji, kaže direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević. Talijani većinom pune privatni smještaj i kampove, dok ih se manji dio odmara u hotelima, a mnogi privatni iznajmljivači već godinama imaju vjerne talijanske goste. A tako će, potvrđuje dio njih, biti i u kolovozu. Već danas u Istru dolazi znatan broj Talijana, a u iduća dva tjedna broj gostiju iz te zemlje svakim će danom sve više rasti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.