Hrvatski radio

Radio Pula

Poziv za sudjelovanje u Otvorenom pulskom bijenalu crteža 2021.

11.07.2021.

13:40

Autor: Tomislav Šikić

Poziv za sudjelovanje u Otvorenom pulskom bijenalu crteža 2021.

Poziv za sudjelovanje u Otvorenom pulskom bijenalu crteža 2021.

Foto: - / -

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre poziva domaće i strane umjetnike da se prijave za sudjelovanje u projektu "Otvoreni pulski bijenale crteža 2021." koji će se održati od 17. rujna do 6. listopada.

Crtež (engl. drawing, franc. dessin, njem. Zeichnung, tal. disegno) je grafički prikaz oblika na nekoj površini. U širem smislu slika predmeta ili pojava, rađena pomoću grafičkih sredstava linijom, znakom, mrljom. Kombiniranjem čistih linija, spajanjem crta i mrlja, kontrastom crnog i bijelog, efektom svjetla i sjene postiže se linearnost, odnosno plastičnost crteža. Upotrebljava se uglavnom jedna boja, no nisu rijetki crteži u različitim bojama. Crtež je način univerzalnog izražavanja i stariji je od pisane riječi.

Razvijao se između utilitarnih primjena s jedne strane i čiste fantazije s druge, dok nije postao bitan faktor figuralne umjetnosti (Enciklopedija likovnih umjetnosti).

Nula dies sine linea poznata je sintagma grčkog slikara Apellesa iz Kolofona (IV. stoljeće pr. Kr.). Veliki crtač i dvorski slikar Aleksandra Velikog, čije riječi i anegdote o njemu navodi Plinije Stariji u svom djelu „Naturalis historia“, smatrao je da je kontinuitet u likovnom stvaralaštvu, ili drugim riječima svakodnevno crtanje i slikanje, osnova umjetničkog obrazovanja. Likovne discipline ne mogu se zamisliti bez crteža kao osnove, početka, bilo u slikarstvu, kiparstvu, grafici ili arhitekturi. Umjetnički crtež može biti početna studija ili završeno djelo.

Materijali koji se koriste kao podloga za crtež raznovrsni su. U paleolitiku je prva podloga bila kamen, stijena pećinskog čovjeka, danas u svijetu suvremenog umjetničkog izraza medij za crtež može biti gotovo sve: kamen, opeka, kosti, drvo, bakar, željezo, sve vrste metala, svila, bilo koje platno, papir, voda, svjetlo itd. Likovna sredstva crteža su kontura, volumen i mrlja. Konturom, čistom linijom, umjetnici se služe od antike do danas (linearni crtež). Volumen se postiže kontrastima, svjetlom i sjenom, to je takozvana crtačka modelacija.

Načini modeliranja crteža su šrafurom (grafika), plohama (ugljen i meka guma) i sl. Nježniji tonovi postižu se tekućim crtačkim materijalima (lavirani tuš, graduiranjem jedne boje - grisaille).

Prijelaz s linearnog i plastičnog crtanja na tonsko izvodi se tehnikom sfumato. Mrljama su rađeni oni crteži kojima je osnova boja ili ton. Ovaj projekt artikulira crtež kao likovnu disciplinu, a autori imaju potpunu slobodu odabira teme.

Način prijave:

 prijavu (cjelovito popunjen prijavni obrazac, fotografije i opis djela) autori šalju do 1. 9. 2021. na e-adresu istrehdlui2020@gmail.com

 odabir prijavljenih radova izvršit će Umjetnički savjet HDLU-a Istre (Milan Marin, Eugen Borkovsky, Breza Žižović, Iva Fonović i Iva Gašparić) do 5. 9. 2021., kada će autori bit obaviješteni o rezultatima odabira  odabrane radove autori dostavljaju u sjedište HDLU-a Istre u Zagrebačkoj 4, u Puli, osobno ili putem Pošte, do 15. 9. 2021. do 15 sati.

Napomena: - autori mogu prijaviti 1 rad, ukoliko nije diptih, potliptih ili serija koja predstavlja cjelinu - veličina rada ne smije bit veća od 70 x 100 cm - fotografije radova šalju se u JPG formatu, niže razlučivosti - fotografije moraju biti imenovane (prezime, ime autora, naziv rada, tehnika, dimenzije, godina produkcije) - radovi za izlaganje dostavljaju se bez okvira, paspartua i sličnih dodataka ukoliko navedeni nisu sastavni dio koncepta rada Izložba će biti otvorena 17. rujna 2021., a zatvorena 6. listopada 2021.

Za sudjelovanje u projektu predviđena je kotizacija koja se uplaćuje NAKON ODABIRA RADOVA: - za članove HDLU-a Istre: 50,00 kuna - za članove drugih HDLU-ova: 100,00 kuna - za autore izvan Hrvatske 15 € Podaci o uplati kotizacije: HDLU ISTRE Zagrebačka 4, 52100 Pula IBAN: HR6624070001118016015 MODEL: HR00 POZIV NA BROJ: 2021 SVRHA: Uplata kotizacije za projekt „Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.“

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.