Hrvatski radio

Radio Pula

14:29 / 21.10.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Predavanje: Oleg Mandić - posljednji dječak iz Auschwitza

Predavanje: Oleg Mandić - posljednji dječak iz Auschwitza

Predavanje: Oleg Mandić - posljednji dječak iz Auschwitza

Foto: - / -

Opatijac Oleg Mandić je svjedočio jednom od najgorih zločina i stradanja u ljudskoj povijesti. Sa zloglasnim natpisom "Rad oslobađa!" suočio se kao dječak. Bio je posljednji logoraš koji je napustio nacistički logor Auschwitz-Birkenau. Predavanje će održati u 17 sati u vijećnici POU Buje.

Ono što su većini nas informacije i podaci iz knjiga, za Olega Mandića su sjećanja. 

Sjećanja su blijedjela, kaže, ali nikad im nije dopustio da odu u zaborav. Do svoje 11. godine imao je gotovo idilično djetinjstvo. Odrastao je u Voloskom, uz djeda i baku, mamu i tatu. Volosko i Opatija tada su bili dio Italije. Nono Ante i otac Oleg bili su poznati antifašisti. Kada je 9. rujna 1943. Italija kapitulirala, u Opatiji je osnovana narodna vlast, na čelu s nonom Antom.

Sloboda je trajala samo tjedan dana sve dok nisu došli Nijemci. Tata i djed preko Učke otišli su u partizane. Oleg, njegova mama Nevenka i baka Olga ostali su u Voloskom. Iako je bilo pokušaja da prebjegnu u partizane, nisu uspjeli. Bili su izloženi čestim premetačinama i saslušanjima, a 15. svibnja 1944. su ih zarobili.

Prvo su odvezeni u riječki zatvor, potom u tršćanski. Nakon dva mjeseca stočnim vlakom odvezeni su u nepoznato. Nakon dolaska počeo je uobičajen postupak. Ljudi su postali logoraši. Do kraja dana izgubio je ime i postao samo broj - 198488.

- Nije nam trebalo ni 7 dana da uđemo u logorski ritam. A to je značio truditi se da preživiš od jutra do navečer i da legneš živ. A onda hoćeš li se probuditi ujutro, to je veliko pitanje, ako ćeš se ujutro probuditi onda ok, onda ćeš se još jedan dan boriti da dočekaš večer i opet sve ispočetka. Ako se ne probudiš, možda još bolje. Jer si siguran da ti se više ništa strašnoga neće dogoditi- govori.

Logor za uništavanje uništava sve ljudsko. Nestaju društvena pravila koja vrijede u civiliziranom svijetu. Svako jutro održavalo se prozivanje, takozvani apel. 

- Režim življenja je takav da najzdraviji koji dođe, za 6 mjeseci treba umrijeti. Stres, glad, psihički napori, bolesti - ako se držite propisanog režima, umireš za sedam mjeseci - dodaje.

U Auschwitzu je bio osam mjeseci. Neko vrijeme zajedno s mamom i bakom, onda zbog bolesti u bolničkoj baraki, čak i na odjelu zloglasnog doktora Mengelea. Preživio je umnogome zbog spleta okolnosti. Naime, u vrijeme kad je stigao u Auschwitz trebao je kao jedanaestogodišnjek biti smješten u logor za muškarce. Budući da je obolio, smjestili su ga privremeno na odjel na kojem je doktro Mengele radio pokuse s blizancima, o čemu se tada nije znalo ništa. Dočekali su, zajednos manje odpet tisuća preživjelih logoraša siječanj 1945. kada je Auschwitz oslobođen.

Kako su djed Ante i otac Oleg, kao članovi ZAVNOH-a i AVNOJ-a, tijekom rata bili uz predsjednika Tita, Olega i njegove ruska je vojska odvezla u Moskvu te zatim u Jugoslaviju. Poslije rata završio je pravni fakultet, osnovao obitelj i imao uspješnu karijeru.

Napokon, vratio se onamo gdje je sve i počelo - u Volosko i Opatiju, gdje danas živi sa suprugom Duškom. Otkako je u mirovini, aktivan je u opatijskoj udruzi antifašista. Često odlazi u Italiju gdje održava predavanja o fašizmu i Auschwitzu. 
 
Današnje predavanje održat će u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Buje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.