Hrvatski radio

Radio Pula

Predavanje "Sačuvati sjeme iz vlastita vrta"

19.11.2020.

08:33

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Pemakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević održat će u 17 sati online predavanje "Sačuvati sjeme iz vlastita vrta" koje će se moći pratiti online. Predavanje u sklopu projekta "Zelena knjižnica" organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Iako je u današnje vrijeme u ponudi trgovina dostupno razno povrće, plodovi povrća iz vlastitog vrta često su puno ukusniji. Svatko tko ima povrtnjak ili cvjetnjak, može sam proizvoditi organsko sjeme svojih najdražih kultivara.

Takvo sjeme, tijekom više generacija adaptira se na mikro uvjete vrta, a sakupljanjem sjemena i pravilnim skladištenjem štedi se novac te dobiva kvalitetno sjeme za sljedeću sezonu.

Kako biramo biljke za sjeme, gdje čuvamo sjeme, koliko često moramo regenerirati skladišteno sjeme, kada je sjeme suho, načini čišćenja sjemena, testiranje klijavosti, kako zaštititi sjeme - neka su od pitanja na koja će odgovarati Sendy Osmičević na predavanju - kroz primjere najčešćih kultura koje uzgajamo u vrtu.

U nastavku poslušajte razgovor s predavačicom Sendy Osmičević.

 

Sendy

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.