Hrvatski radio

Radio Pula

Premijer Andrej Plenković u posjetu Istri

29.07.2022.

15:03

Autor: HRT

Susret u Županiji

Susret u Županiji

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u petak gradilište druge cijevi tunela Učka te ocijenio da je riječ o važnom projektu koji sjajno napreduje. Premijer se u Puli sastao s istarskim županom i suradnicima te s čelništvom "Uljanik Brodogradilišta 1856". Sa županom Borisom Miletićem razgovarao je o strateškim projektima za Županiju, a sastao SE i s gradonačelnikom Filipom Zoričićem. 

- Probijanje druge cijevi tunela Učka vrijednosti 200 milijuna eura je važan projekt za promet iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu - ustvrdio je Plenković. Većina radnika je iz hrvatskih građevinskih tvrtki, istaknuo je i ocijenio da je model suradnje i financiranja s tvrtkom Bina Istra dobar i koristan. Premijer je istaknuo vrijednost tunela i Istarskog ipsilona, navodeći da znatan udio turista u Istri koristi Istarski ipsilon.


Izvršni direktor Bina istre Dario Silić izvijestio je da je probijeno 2,4 kilometra tunelske cijevi, 1,3 s istarske i 1,1 s kvarnerske strane. Na gradilištu je 500 radnika i radovi napreduju dobro, rekao je. 


- Dionica od Vranje do tunela mogla bi se dovršiti do kraja ove godine, probijanje cijevi tunela je planirano za rujan 2023, a dovršetak cijelog projekta do lipnja 2024.  Radovi su izazovni, ima mnogo kaverni i miniranja, naveo je. Do kraja godine se planira početi gradnja dionice od Matulja do tunela te mosta i vijadukta Limska draga i Mirna - rekao je Silić.


Premijer u Istri boravi u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i ministra zdravstva Vilija Beroša, a u nastavku su obišli tvrtku Istarski vodovod u Buzetu.


Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin istaknuo je da se iz istarskog vodovoda u ovo vrijeme nestašica vode i redukcija, isporučuje Sloveniji oko 80 litara vode u sekundi. - Nadam se da to cijene i da će nam pomoći u otvaranju graničnog prijelaza sjeverno do Buzeta za prijevoz teških kamiona - rekao je.


Plenković je ocijenio da se svi dogovoreni projekti u suradnji Vlade i Buzeta dobro odvijaju. Istarski župan Boris Miletić donio je dobre odluke o redukciji i racionaliziranju potrošnje vode za sve što nije nužno. Vlada je 14. srpnja dala nalog Hrvatskim vodama da intenzivno pomažu vodovod u Istri kako bi se osigurala opskrba domaćinstvima i gospodarstvu, rekao je Plenković. - Nastojat ćemo da se akumulacija Butoniga koristi za uravnoteženje s obzirom na situaciju s izvorima, naveo je. Hrvatske vode, Ministarstvo gospodarstva u suradnji sa županijom će učiniti sve da bude dovoljno vode - zaključio je premijer.


U sklopu posjeta Istarskoj županiji, održan je sastanak s predstavnicima Istarske županije, na čelu sa županom Borisom Miletićem.


Župan Miletić zahvalio je predsjedniku Vlade RH što je posjetio Istarsku županiju, a radni sastanak je ocijenio konstruktivnim i izrazio je zadovoljstvo što je premijer dao podršku županijskim strateškim projektima.


- Na sastanku s predsjednikom Vlade RH razgovarali smo o strateškim projektima, a odnose se na područje pomorstva, odnosno sanaciju i dovršetak pulskog lukobrana, kao i izgradnju lukobrana u Rapcu i na području Svete Katarine u Rovinju. Također, bilo je govora o temi koja traje već neko vrijeme, a to je početak rada Medicinskog fakulteta u Puli, pri našem Sveučilištu, te zaključivanju suradnje između Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hitnog prijema u bolnici u Izoli. Kao što je poznato, Istarska županija je preuzela na sebe pokrivanje troškova zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata u Izoli, ali držimo da bi poput drugih bolnica i prava osiguranika, građani sjeverne Istre trebali imati jednaki tretman - kazao je župan.


- Informirali smo premijera o našim nastojanjima da ispunimo uvjete iz Zelenog plana, koji se odnosi na energetiku, dakle o izgradnji solarnih panela. Još jedna važna tema za našu Županiju o kojoj smo govorili je revitalizacija istarske željeznice, koju smo nazvali Istarska lambda, što je definitivno budućnost i u smislu transporta kako robe, tako i građana u cijelu smanjenja kamionskog prijevoza i ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. Predstavili smo mu i projekt izgradnje Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje u Puli, koji bi na jednoj lokaciji okupio sve žurne službe - zaključio je župan. 


Premijer je posjetio i novu pulsku bolnicu. Posjet Istri s mjerodavnim ministrima završava obilaskom dviju tvrtki lidera softferskog Infobipa u Vodnjanu i tvornice duhana u Kanfanaru britanskog BAT-a (British American Tobaccoa).


Audio: Premijer Plenković u posjetu Istri

Prmijer Plenković u Istri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.