Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljanje monografije "Stvaram, dakle jesam"

02.05.2022.

11:19

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MSUI/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

U 19 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli u znaku završnice izložbe STVARAM, DAKLE JESAM. održat će se predstavljanje istoimene monografije povodom 25 GODINA ŠKOLE PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI I DIZAJNA - PULA.

Nastala zajedničkim radom sadašnjih i nekadašnjih djelatnika i učenika, monografija u nakladništvu ŠPUD-a tiskana je u sklopu projekta institucionalizacije Zavičajne nastave Istarske županije, a predstavit će je Davor Kliman – ravnatelj Škole, Fulvio Juričić – akademski slikar i dugogodišnji profesor Škole (1979. – 2017.), Vladimir Torbica – pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica MSUI.


Svoj doprinos predstavljanju monografije dat će i učenica ŠPUD-a Ivona Brščić glazbenom točkom (vokal uz pratnju gitare).


O MONOGRAFIJI


Na više od 170 stranica sa tekstovima, intervjuima, fotografijama i reprodukcijama u boji, monografija donosi uvid u bogatu prošlost škole, njene početke i utjecaje na mlađe generacije, iznosi posebnosti školskih Odjela, aktivnosti, projekata i programa te u fokus stavlja i Djelatnike i Učenike koji su svojim radom učinili i čine da Škola bude i ostane referentno mjesto za stjecanje znanja i vještina, razvoj kreativnosti i umjetničkog izričaja, ali i svojevrsna priprema za život. Za istaknuti je kako je većina imena koja danas čine istarsku suvremenu likovnu scenu svoje formativne godine provela upravo u ŠPUD-u što svjedoči o važnosti škole i nastavnih procesa za razvoj likovnosti u Istri, a zabilježeno je i na stranicama same monografije.


Osnutak škole 1995. bio je važan događaj za tadašnju Pulu, Istru, ali i Hrvatsku. U po­vijesti hrvatskog školstva pulska Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna treća je škola likovnih umjetnosti sa samo dvadeset pet godina postojanja. To puno govori o važnosti njenog osnutka, ali i o odnosu tadašnje društvene klime prema potrebi umjetničkog obra­zovanja. Napokon se moglo prestati odlaziti na školovanje u Zagreb ili Split. Ta, možda nekima mala promjena, povijesni je trenutak za sve nas koji smo svoj život podredili umjetničkom stvaralaštvu i edukaciji.

prof. Davor Kliman

Nakladnik:

Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula


Za nakladnika:

Davor Kliman


Glavni urednik:

Gordana Rupena Stančić


Fotografije:

Učenici, nastavnici i školska arhiva

(MSUI/MACI, Giordano Cellich)


Lektori:

Mirjana Cvar Čulina, Gordana Rupena Stančić


Autori tekstova:

Jasminka Brlas, Alen Floričić, Dejana Gott, Elica Iljoska, Suzana Kariko, Davor Kliman, Anamarija Maružin Bokan, Valentina Miletović Anić, Suzana Mofardin Mejak, Branka Orlić, Andi Pekica, Gordana Rupena Stančić i Denis Sardoz


Likovni radovi:

Učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula


Suradnici:

Iva Fonović, Gordana Ivančić Dobran, Sanja Simeunović Bajec, Ksenija Tomičić i Jasna Zrinščak Šebelić


Dizajn i prijelom: Oleg Morović


Tisak: MPS Pula, 2022.


O IZLOŽBI


Uz dokumentarne fotografije i filmove, monumentalnu prostornu instalaciju koja uključuje ready - made predmete i video materijale, posjetitelji se i putem tekstualnih sadržaja i video prezentacija mogu upoznati sa učeničkim radovima, ali i specifičnostima svakog pojedinačnog Odjela (slikarski / grafički / kiparski dizajn i dizajn tekstila). Izložba uz predstavljanje monografije održava se u kontekstu nove programske platforme Muzeja pod nazivom MSUI POZORNICA, a realizirana je sredstvima Grada Pule - Pola, Turističke zajednice Grada Pule i MSUI.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR