Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljanje novog e-sustava o nacionalni manjinama

02.05.2017.

18:06

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu IPA projekta „Potpora učinkovitoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“, čiji je korisnik Ministarstvo uprave, u tijeku su regionalna predstavljanja novog e-sustava nadzora i izvještavanja o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Predstavljanje je održano u Puli.

Sustav je namijenjen predstavnicima ureda državne uprave u županijama te predstavnicima udruga koje se bave pravima manjina. Usmjeren je i predstavnicima manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, predstavnicima vijeća i nacionalnih manjina te lokalnim medijima.

Predstavljanje je odradio Boris Beriček iz zagrebačke tvrtke Teched savjetodavne usluge, koja s tvrtkom Vik savjetovanje iz Zagreba provodi projekt praćenja i provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Izrađen je e-sustav koji će omogućiti lakše i efikasnije praćenje i prikupljanje podataka u svrhu izrade godišnjih izvješća koje ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina svake godine priprema za Hrvatski sabor. A Ministarstvo uprave, koje je korisnik ovog projekta, će ovim sustavom dobit moderno rješenje kojim će se ti podaci prikupljati.

Riječ je, uz ostalo, o podacima o pravu na višejezičnost, broju zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina – u gradovima, općinama i županijama – a prikupljaju se e-sustavom koji olakšava dostavu i obradu tih podataka. Projekt se provodi u deset hrvatskih gradova, a sustav će biti dostupan od početka iduće godine, kada kreće novi krug prikupljanja podataka o nacionalnim manjinama.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.