Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen Festival umjetnosti i tolerancije Labina

14.03.2022.

16:27

Autor: HRT

Predstavljanje Labine

Predstavljanje Labine

Foto: Grad Labin / ustupljena fotografija

Ispred Narodnog muzeja Labin predstavljen je Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA koji će se održati u starogradskoj jezgri Labina od 19. do 21. svibnja.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić istaknuo je "ponos i čast da će upravo Labin biti domaćin ovakvog jedinstvenog festivala u predivnom ambijentu starogradske jezgre": - "Nulti“ dan održavanja festivala bitće  rezerviran za otvaranje obnovljenog Circola uz održavanje predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke "Bonsai ima kratke grančice“.  Osim vrhunske umjetnosti, festival će imati i cijeli niz događanja u kojima će sudjelovati labinska djeca kroz nastupe dramske sekcije Srednje škole Mate Blažinei i kroz nastupe Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. 


O festivalu su govorili Sonja Damjanović, umjetnička direktorica Festivala te Miran Hajoš, savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju koji su istakli kako je Festival Labina zapravo eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku - poruku Tolerancije! Radi se o festivalu visoke umjetničke kulture koji je podržalo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.


Otkrili su i dio programa čije je himna pjesma "Va Labine by night“ (Bruno Krajcar & Bobi Solo), a na kojem će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici te će svakodnevno, za vrijeme održavanja Festivala, biti promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirat će Labin i toleranciju. Za vrijeme festivala održat će se okrugli stol "Umjetnost je snaga tolerancije/Art is The Power of Tolerance“ s eminentnim sudionicima iz više zemalja.


Festival će začiniti nastupi eminentnih regionalnih umjetničkih imena poput Teatra Exit, Bitef teatra iz Beograda, Grupa teatra, Zijaha Sokolovića i Mie Begović - Labine, domaćice Festivala, koja nije skrivala ponos i čast što je kao domaćica uključena u ovaj projekt: - Na samom početku pregovora zamolila sam da odigram „Sve što sam prešutjela“, svoju monodramu koja je nastala kao zahvala nakon jednog preventivnog pregleda dojke koji je srećom bio dobar. Ovo je jedinstven festival na svijetu gdje će se od prihoda kupiti mamograf za sve žene Labinštine i mislim da se ovakav odaziv stvarno nikad nije dogodio. Upravo njima u čast stavila sam ovaj facol te hvala vam puno što ste me pozvali i omogućili da sudjelujem u nečem ovako divnom. Čudesno je da sam dio ovakvog projekta punog humanosti i zato želim mirno more Festivalu, Labinu i Labinštini.


U sljedećim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da "Labina", osim ugošćavanja priznatih umjetnika, ima i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin. 


- Ovaj festival definitivno je nešto što će dodatno poslužiti promociji Labina te ga postaviti na turističku kartu s nečim jedinstvenim - poručila je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin Rabac.


Labina logo

Labina logo

Foto: Grad Labin / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.