Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen 'Muzil Starter'

03.03.2015.

14:09

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Županijskoj gospodarskoj komori u Puli predstavljen je projekt 'Muzil Starter' čija je svrha integracija poluotoka Muzila u urbani sustav Pule. Tim bi se projektom omogućilo privremeno korištenje Muzila te uspostavio model upravljanja i održavanja tog poluotoka.

Po uzoru na slične uspješne projekte u Europi, na Muzilu se prvi put u Hrvatskoj putem 'Muzil Startera' planira uvesti koncept privremenog korištenja. Razlog je što se na tom području, o čijem se korištenju već duže vrijeme vode žustre polemike, idućih nekoliko godina neće ništa značajno događati.

Ingerenciju nad Muzilom ima Državni ured za upravljanje državnom imovinom i on je, kaže Emil Jurcan iz pulske zadruge Praska koja zajedno sa Zelenom Istrom radi na projektu, za njega dao neformalnu suglasnost. Privremenim korištenjem Muzila, odnosno stavljajući njegove nekretnine i resurse u funkciju grada i građana, omogućilo bi se da taj nekadašnji vojni kompleks izbjegne sudbinu ostalih propalih i uništenih vojnih zona, rekla je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Korištenje nekretnina ugovorima bi se ograničilo na rok od dvije do pet godina, a mogli bi ih koristiti zainteresirani gospodarski i društveni subjekti u Puli i okolici. Privremeno korištenje moglo bi u konačnici, rečeno je, imati i pozitivne učinke na Grad Pulu koji bi od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom jednog dana cijelo to područje mogao dobiti na korištenje.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.