Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen prijedlog županijskog proračuna za 2022. godinu

22.11.2021.

20:45

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje 5. sjednice Skupštine Istarske županije je Prijedlog Proračuna za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu. Na konferenciji za novinare predstavili su ih istarski župan Boris Miletić i njegovi zamjenici Tulio Demetlika i Jessica Acquavita.

Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2022. godinu iznosi 1.652.600.000,00 kuna te objedinjuje planove 74 proračunskih korisnika (zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, škole, muzeji...) s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na upravna tijela Istarske županije iznosi 351.918.219,21 kuna ili 21 % ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike 1.300.681.780,79 kuna, odnosno 79 %. 

Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 389.700.000,00 kuna, od čega se za obrazovanje izdvaja 120.500.000,00 kuna, zdravstvo 54.200.000,00 kuna, za socijalnu skrb 38.200.000,00 kuna, a za EU projekte navodnjavanja u poljoprivredi 176.800.000,00 kuna. 

Govoreći o ciljevi za buduće razdoblje, župan je izdvojio njih nekoliko. Na području obrazovanja je tako cilj uvođene jednosmjenske nastave u školama čiji je osnivač Istarska županija, kao i uvođenje Građanskog odgoja u županijske osnovne i srednje škole. Procjenjuje se da će ukupna vrijednost svih investicija u obrazovanju iznositi oko 114 milijuna kuna, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., kreditnim sredstvima, sredstvima za decentralizirane funkcije i vlastitih sredstava Istarske županije. 

- U novom proračunu osigurali smo čak pola milijuna kuna za  Fond za sport iz kojeg će se financirati obrazovanje i stručno usavršavanje trenera mlađih kategorija iz svih sportova prisutnih u Istri. Uz sportsku infrastrukturu, u koju su proteklih deset godina, istarski gradovi uložili više od pola milijarde kuna javnog novca što nas čini liderima u Hrvatskoj, obrazovani trenerski kadar preduvjet je stručnog i pedagoškog bavljenja sportom za našu djecu i mlade u županiji, smatra župan Miletić. 

Potom, želi se nastaviti s jačanjem zdravstvene zaštite za stanovnike Istarske županije i to završetkom OB Pula, otvaranjem novog dječjeg odjela Specijalne bolnice Martin Horvat, daljnjim financiranjem nadstandarda u Nastavnim zavodima za hitnu medicinsku pomoć i javno zdravstvo te osnaživanjem Istarskih domova zdravlja daljnjim ulaganjima u medicinske aparate i osoblje. U 2022. godini se nastavlja s povećanjem kapaciteta u domovima za starije. Trenutno se u Istri gradi ili dograđuje njih tri, u Buzetu, Pazinu i Labinu, a napokon su se stekli uvjeti i za dogradnju Doma Alfredo Štiglić u Puli. 

Za iduću godini najavljeno je pokretanje donošenja novog Prostornog plana Istarske županije, kako bi se snažnije zaštitio životni prostor s jedne strane, a s druge omogućilo infrastrukturne preduvjete za gradnju postrojenja za obnovljive izvore energije. 

Na području gospodarstva planiran je program "Digitalna uprava" putem kojeg će se izraditi podloga i krenuti u digitalizaciju javne uprave s ciljem podizanja efikasnosti, transparentnosti i minimiziranja troškova. Tu je i aktivnost "Digitalno gospodarstvo – potpore za digitalnu transformaciju poslovanja“, razvoj digitalne infrastrukture Istarske županije te poticanje i razvoj digitalnih vještina i kompetencija, te program "Zelena tranzicija Istarske županije“, kojem je cilj smanjenje stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.