Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen program 3. festivala Summer Classics u Areni

01.07.2021.

19:41

Autor: Tomislav Šikić

Foto: HNK Ivana pl. Zajca/ustupljena fotografija

Foto: HNK Ivana pl. Zajca/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Puli je predstavljen program 3. festivala Summer Classics / Ljetna klasika, što ga riječki HNK Ivana pl. Zajca, uz suradnju i pomoć partnera, u srpnju realizirati u pulskoj Areni. Događanja započinju 7. srpnja.

Marin Blažević, intendant riječkog Kazališta, podsjetio je kako je 2018. pokrenut Summer Classics fastival u Areni u Puli, kao svojevrsni nastavak tada već intenzivne suradnje riječkog HNK-a i pulskog Istarskog narodnog kazališta. 

- Usprkos pandemiji i nevoljama koje su nas svih zadesile, odlučili smo ove sezone u Areni izvesti čak četiri programa. Scenska izvedba Puccinijeve „Tosce“ prilagođena je epidemiološkim mjerama, a u njoj će sudjelovati izvanredna solistica Maida Hundeling, koja ove sezone povezuje svojim nastupima pulsku i veronsku Arenu, gdje će pjevati glavne sopranske uloge u "Aidi" i „Nabuccu“. Uz nju, u Pulu se vraća slavni Giorgio Surian kao Scarpia, a debitira izvrstan grčki tenor Dimitris Paksoglou kao Cavaradossi -“rekao je redatelj „Tosce“ koja je na programu 7. srpnja.

Na festivalskom programu su potom dva simfonijska koncerta Classical Favorites / Omiljena klasika 1 i 2 koja će donijeti izvedbe najpoznatijih i najomiljenijih orkestralnih djela. Festival će završiti koncertom Opera gala s najljepšim arijama, duetima i tercetima, a izvest će ih, kako je intendant Blažević kazao, „lepeza sjajnih solistica i solista koji su već nastupili u okviru festivala riječke Opere u pulskoj Areni: Kristina Kolar, Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Robert Kolar. A uz njih će prvi put nastupiti i međunarodno najistaknutija hrvatska operna pjevačica, solistica Stuttgartske opere, mezzosopranistica Diana Haller, te odnedavno članica
riječke Opere, a ranije dugogodišnja solistica Bečke opere, također mezzosopranistica Michaela Selinger“. 

Posebno je istaknuo nastup riječkog Baleta na koncertima Classical Favorites kada će plesati na Ravelov “Bolero”: . Riječki Balet jedan je od najboljih u regiji. Vidjet ćete i zašto. „Bolero“ će izvoditi osmero plesačica i plesača, postavljenih na posebne podije i trampoline. Akrobatsku koreografiju Andonisa Foniadakisa plesat će uz živu glazbu. U 16 minuta fantastičnog krešenda, dovest će publiku do doživljajnog vrhunca.

Koncertni spektakli – Classical Favorites 9. i 12. srpnja te Opera gala 26. srpnja

Filip Fak, ravnatelj Opere, najavio je koncerte najpoznatijih i najomiljenijih simfonijskih djela, Classical Favorites 1 i 2.: - Posebno želim istaknuti i najaviti sjajnog mladog umjetnika Viktora Čižića, koji će nastupiti kao solist na klaviru u izvedbi Gershwinove „Rapsodije u plavom“. Ravnatelj Opere zatim otkrio kako će prvi dio programa Opera gala koncerta činiti najljepši dijelovi Verdijeve glazbe iz širokog raspona opernih naslova, dok će drugi dio biti mješovit, šarolik i zanimljiv niz arija, terceta i kvarteta talijanskog i francuskog repertoara, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta, sa spektakularnim finalom.

Otkrio je da se nakon tonske provjere „došlo do zaključka da je najbolja moguća varijanta za klasično-glazbene koncerte i operne izvedbe  u pulskuoj Areni nešto što nije rock spektakl sa stupovima zvučnika, već prirodna, akustička izvedba opernog spektakla bez razglasa“.

- Sretni smo što dolazimo u pulsku Arenu. Već smo na probama osjetili veliko uzbuđenje zbog koncerata koje ćemo izvesti - rekao je šef-dirigent.Šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel  o popularnoj klasici na trima koncertima kojima će ravnati

Promotori klasične glazbene umjetnosti u Areni u Puli

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber festival Summer Classic najavila je kao lijepu i pozitivnu priču koja bi bila neizvediva bez vrhunskih umjetnika. 

Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopaj Korotaj kazala je kako su dugo tražili programe koje bi mogli kvalitetno promovirati i koji bi bili motiv dolasku turista i publike; - Pojavio se riječki HNK i naše su se zajedničke želje ostvarile. Veronu i njihovu Arenu gledali smo s čežnjom, a sada mi se čini da ćemo i ih i premašiti.

Marin Blažević istaknuo je kako je kapacitet gledališta zbog epidemioloških mjera drastično manji: - Prethodnih godina festival Summer Classic bilježio je i više od 3 tisuće gledateljica i gledatelja na pojedinim izvedbama. Ove godine kapacitet nam je značajno manji, no odlučili smo ipak ne odustati, unatoč svim financijskim rizicima. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.