Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen proračun Poreča za 2023. u iznosu 43,2 milijuna eura

01.12.2022.

10:51

Autor: HRT

Peršurić i Matošević

Peršurić i Matošević

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za financije Tatjana Matošević predstavili su Proračun za 2023. godinu u iznosu od 43,2 milijuna eura, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća.

Kako je napomenula pročelnica, za 2023. godinu predlaže se proračun u visini od 43.213.000 eura, koji je za 11% veći od plana za tekuću godinu. U strukturi proračuna tekući prihodi planiraju se u iznosu od 31.487.290 eura, a kapitalni u visini od 2.348.540 eura. Istovremeno se predlažu tekući rashodi u iznosu od 26.622.720 eura i kapitalni rashodi u visini od 15.216.000 eura.


Najvažniji projekti:


GRADNJA MEĐUZAOBILAZNICE i DRUGE KOMUNALNE INVESTICIJE


Izgradnja međuzaobilaznice, koja u svom punom profilu spaja Guliće i Vraniće s Osnovnom školom Finida, a zatim i Facinkom, već je krenula ove godine i to dionica koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića i cestu Poreč-Varvari, odnosno, Vukovarsku ulicu, čime će Facinka dobiti alternativnu prometnicu te će se smanjiti pritisak na porečku zaobilaznicu i Ulicu Mate Vlašića. Sve su to ujedno i preduvjeti za razvijanje poduzetničkih zona i stvaranje novih radnih mjesta.

Nadalje, planira se širenje mreže biciklističkih staza te veliki projekt modernizacije javne rasvjete uvođenjem štedljive LED tehnologije, kao i brojni manji komunalni radovi poput izgradnje društvenih domova, uređenja parkirališta, staza, nogostupa, igrališta i sličnog po svim mjesnim odborima. Dodatno, nastavit će se ulagati u proširenje kanalizacijskog sustava javne odvodnje na području kako bi se došlo do 100% pokrivenosti.


IZGRADNJA VRTIĆA, JOŠ JEDNOG TERENA U SKLOPU NOGOMETNOG KAMPUSA I PROŠIRENJE DOMA ZA STARIJE


Već su ranije osigurana sredstva za obnovu zgrade Gornjeg vrtića, a nakon što smo već u četiri godine izgradili tri potpuno nova vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, ove će godine krenuti izgradnja novog vrtića u Varvarima, za što nam je već odobreno oko 1,5 milijuna eura iz EU fondova, ali i u Novoj Vasi vlastitim sredstvima.

U sportskoj infrastrukturi, nakon izgradnje novih dionica biciklističkih staza, nogometnog kampusa, pumptracka i stijene za penjanje, u 2023. u planu je ulaganje u novi teren na nogometnom kampusu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za proširenje porečkog Doma za starije za 30 novih korisnika, a dovršava se i veliki projekt širokopojasnog interneta kojim će sva sela na Poreštini dobiti mogućnost brzog interneta. Nositelj projekta je Hrvatski Telekom.


SUBVENCIJA KUPOVINE STANA, ODRŽAVANJE STIPENDIJA, SUFINANCIRANJA DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG ZA UMIROVLJENIKE, NADSTANDARDI U ZDRAVSTVU


Nastavit ćemo s gradskim programom kojim porečkim obiteljima sufinanciramo kupovinu stana, a iznos od oko 150.000 eura godišnje i dalje ćemo nastaviti izdvajati za stotinu studentskih i učeničkih stipendija, dok će se dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina sufinancirati u iznosu od 50%., odnosno po 56 eura po korisniku. Dodatno, našim umirovljenicima s malim mirovinama isplaćivat ćemo dodatke na mirovine, sufinancirati komunalnu naknadu i odvoz otpada, zatim ćemo dovršiti projektnu dokumentaciju za proširenje Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, te u iznosu do gotovo 600 eura po korisniku mjesečno nastaviti sufinancirati boravak u Domu za starije i nemoćne, ali i poludnevni boravak, medicinsku rekreaciju. Podsjetimo, Grad financira i poludnevni boravak u Domu za starije, hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, kao i Zdravi grad Poreč, rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Ispostave Poreč, osigurava asistente ne samo u školama već i vrtićima, sufinancira produženi boravak, prijevoz srednjoškolaca, kao i smještaj za deficitarne kadrove u obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, da navedemo samo dio.

Iako nije u nadležnosti Grada, i ove godine ćemo osigurati sredstva za nadstandard u hitnoj pomoći, odnosno, dodatne timove hitne pomoći. Nastavljamo s financiranjem stanovanja liječnika hitne, a nastavit ćemo podržavati zdravstvene usluge u našem gradu i kroz nabavku potrebne opreme.


NAJVEĆE ULAGANJE U KULTURNU BAŠTINU GRADA DO SAD


Projekt obnove starogradske jezgre napreduje po planu - do sad su dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvom, već smo dogovorili nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike.

Počela je obnova fasade zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, nakon što su već ranije unutarnji radovi dovršeni, a u planu je obnova Romaničke kuće, rodne kuće Joakima Rakovca, kao i nastavak sufinanciranja obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a poseban će se naglasak staviti na dovršetak projektne dokumentacije za uređenje Trga Marafor, za što je veliki dio već obavljen. Dodatno, početkom godine očekuje se dovršetak energetske obnove Gornjeg vrtića, koja je kulturno dobro.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.