Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljena informativna brošura "Muzej pod morem"

29.04.2021.

12:39

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/brošura

Foto: snimka zaslona/brošura

Foto: - / -

U Multimedijalnom centru Medulin predstavljena je informativna brošura u izdanju udruge Eko more. Na dvadesetak stranica prikazuje rezultate podmorskih arheoloških istraživanja na području općine Medulin koje od 2015. godine provode udruga Eko more i Arheološki muzej Istre.

Brošuru i rezultate podvodnih istraživanja na području medulinskog akvatorija predstavili su autori i urednici izdanja, dr. sc. Ida Koncani Uhač, viša kustosica, voditeljica Zbirke podvodne arheologije pri Arheološkom muzeju Istre (AMI) i Lucio Lorencin, predsjednik udruge Eko more Medulin te načelnik Općine Medulin Goran Buić

U Medulinu se od 2016. godine provodi projekt arheoloških podvodnih istraživanja, pokrenut u želi da obilježe Međunarodni dan muzeja i Dan europske baštine. U cilju prezentacije, promocije i valorizacije arheološkog lokaliteta Bijece osmišljena je edukativna podvodna poučna staza. Uz stručno vodstvo arheologa, lokalitet se posjećuje brodicama (batanama) ribara i barkariola iz Medulina i drugih naselja općine. Posjetitelji na razgledavaju lokalitete kroz staklo – laštre. Drugi ga razgledaju ronjenjem, pod nadzorom iskusnih i obučenih ronioca. Razgled na barkama ili ronjenjem predstavlja nalaze ribnjaka, palisada, solane i zone uljare u podmorju Bijece i nosi naziv "Muzeja pod morem". 2018. je dodatno, na lokalitetu kasnoatičkog brodoloma u uvali Debeljak na Kamenjaku organiziran dvodnevni događaj pod nazivom "Lađa" s predavanjima o brodovima i brodolomima u prapovijesti, antici i novom vijeku na Mediteranu i području Australije. Događaj je realiziran u suradnji AMI-ja, Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak te je u njegovu sklopu i predstavljena brošura "Muzej pod morem".

Općina je sufinancirala projekt "Muzej pod morem" s 232.000 kuna.

Brošura je tiskana u nakladi od 250 primjeraka, a dostupna je i na web stranici Općine Medulin u pdf formatu.

 

Lucio Lorencin, Ida Koncani Uhač i Goran Buić na predstavljanju brošure (Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija)

Lucio Lorencin, Ida Koncani Uhač i Goran Buić na predstavljanju brošure (Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć