Hrvatski radio

Radio Pula

Prekid štrajka u TESU

02.07.2015.

12:26

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Štrajkački odbor TESU-a odlučio je prekinuti štrajk iako uprava nije ispunila njihove zahtjeve među kojima je i onaj za isplatu jedne plaće na mjesec. Polovica radnika izjasnila se protiv štrajka koji je time, smatraju sindikati, osuđen na neuspjeh te je raspušten štrajkački odbor.

Sto i jedan radnik TESU-a siječanjsku je plaću dobio u svibnju, a sindikati najvećim krivcem smatraju vlasnika tvrtke - državu. Prema riječima Rajka Kutlače iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije upravo je država kreditno onesposobila TESU te im je svojim ovrhama prošle godine uzela tri i pol milijuna kuna.

Nakon pet godina borbe većina radnika je razočarana i umorna, dio smatra da treba nastaviti s proizvodnjom, a ima i onih koji opstruiraju borbu, dodaje Kutlača. Sve su to razlozi prekida štrajka jer da bi on uspio treba potporu većeg broja radnika.

Kada će im biti isplaćena iduća plaća nemaju saznanja no prema dinamici proizvodnje to bi moglo biti za mjesec dana. Iz sindikata poručuju da će nastaviti djelovati na pronalasku rješenja drugim metodama te se i dalje nadaju privatizaciji TESU-a.

Poslušajte tonski prikaz. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.