Hrvatski radio

Radio Pula

Prema FINA-inoj analizi istarski gradovi uspješni

22.02.2017.

19:58

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju svakih pet godina provodi se ocjenjivanje i razvrstavanje jedinica lokalne i regionalne samouprave prema indeksu razvijenosti, a posljednji postupak je proveden krajem 2013. godine.

Prema novoj FINA-inoj analizi usporedbe rezultata poduzetnika u 2015. godini, sa sjedištem u jednom od 26 gradova i općina s najvećim indeksom razvijenosti ističu se i istarski gradovi.

Temeljem toga, među deset gradova s najvišim stupnjem razvijenosti bili su Dubrovnik, Zagreb i Novigrad, u kojem je 2015-e sjedište imalo 335 poduzetnika. Najveći prihod po zaposlenom ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Rovinju. Iza Zagreba, prema broju poduzetnika i zaposlenih također je Rovinj. A po broju zaposlenih kod poduzetnika, na trećem je mjestu Poreč. Uspjeh firme je u uspješnom radniku u kojega se stalno ulaže, kaže Hrvoje Gligora, voditelj projekata u ljudskim resursima Uljanik Grupe.

Kada su općine u pitanju prosječan prihod po zaposlenom prema aktualnim fininim podacima a indeksu razvijenosti iz 2013. godine veći od prosjeka na državnoj razini ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Fažani. Prema broju poduzetnika prvi je bio Medulin. Danas su ti podaci drugačiji, ovisno o djelovanju i dislociranju firmi.

Opširnije u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.