Hrvatski radio

Radio Pula

14:15 / 10.03.2022.

Autor: HRT

Premijerom Žminjske štuorije krenule pripreme za novu turističku sezonu

Žminjska štuorija

Žminjska štuorija

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Prvim ovogodišnjim izdanjem Žminjske štuorije namijenjenim predstavnicima turističkih agencija i turističkim vodičima otvorena je osma sezona tog osebujnog besplatnog vođenog turističkog obilaska Žminja. 

Žminjska štuorija

Žminjska štuorija

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Bio je to i prvi javni događaj u završnici priprema za predstojeću turističku sezonu na Žminjštini, za kojim će uslijediti i druge radionice i edukacijski programi kako bi se pružatelji turističkih usluga svih profila što bolje pripremili. Utemeljena prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, čiji su primjer kasnije slijedila i druga mjesta, Žminjska štuorija okuplja čitavu zajednicu u predstavljanju kulturno-povijesnih znamenitosti te folklorne i gastronomske baštine Žminja i Žminjštine, od djelatnika u turizmu, iznajmljivača i ugostitelja, do umjetnika i proizvođača autohtonih proizvoda.


U vođenju gostiju Žminjske štuorije već se godinama izvrsno snalazi vodičkinja Karla Čerljenko Bulić, koja, bilo na hrvatskom jeziku s vješto ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, bilo na izvrsnom engleskom (ovisno jesu li gosti domaći ili strani), u maniri profesionalnog storytellera doista pripovijeda "štuoriju” o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici.


Ruta Žminjske štuorije započinje Zad kaštela, nastavlja se obilaskom žminjske župne crkve, kapele Sv. Trojstva i crkve Sv. Antuna, te drevnom kamenom ulicom Štrada dolazi do poznate žminjske šterne i završava opet Zad kaštela. Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuje mladi harmonikaš, a dio programa je i predstavljanje lokalne gastronomske baštine kroz delicije lokalnih proizvođača. Tako su goste prve ovogodišnje Žminjske štuorije na šterni dočekali štandovi s kolačima slastičarnice Erman, rakijama i likerima destilerije Frane, kobasicama OPG-a Žminjski gušti, Zdenka Jakus uživo je demonstrirala kako se pripremaju makaruni i fuži te na kušanje ponudila svoj domaći kruh i pincu, predstavljen je i tradicijski žminjski kolač Kristova kruna, te Žminjski rićin, replika arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju. Tako su u isti mah predstavljene i žminjske manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Istarski festival pašte i Armonike zad kaštela, kao zgodne prilike da se gosti kojima se Žminj zasvidio kroz Žminjsku štuoriju ponovno vrate.


Gostima su predstavljeni i drugi turistički sadržaji koje Žminj nudi, poput vožnje quadovima ili špilje Feštinsko kraljevstvo. Toliko baštine na jednom mjestu u vrlo kratko vrijeme poslužilo je i kao materijal za kratki kviz znanja, na kome su gosti mogli osvojiti prigodne poklone i uspomene koje će ponijeti sa sobom iz Žminja. I sa sirom umjesto šećera na kraju, predstavnici turističkih agencija u pratnji domaćina studijskog putovanja Florisa Milohanovića iz pulske putničke agencije Zeatours, povedeni su na degustaciju sira u siranu Latus u Orbanićima Gorenjima.


 Tridesetak turističkih vodiča i predstavnika putničkih agencija iz Pule, Rijeke, Zagreba, Splita, Novog Vinodolskog, Đakova i Koprivnice oduševljeno je reagiralo na sadržaj i koncept Žminjske štuorije. 


Sljedeća Žminjska štuorija bit će organizirana za iznajmljivače, a tijekom ljetnih mjeseci događaj će se održavati jedanput tjedno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.