Hrvatski radio

Radio Pula

Preminuo muškarac u samoizolaciji, utvrđuje se je li od koronavirusa

18.03.2020.

12:22

Autor: Tatjana Kaštelan

Stožer Civilne zaštite Istarske županije, Jasna Valić, Dino Kozlevac, Aleksandar Stojanović, Irena Hrstić, konferencija za novinare u Puli (foto: HRT Centar Pula)

Stožer Civilne zaštite Istarske županije, Jasna Valić, Dino Kozlevac, Aleksandar Stojanović, Irena Hrstić, konferencija za novinare u Puli (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Jedna osoba u Brtonigli, koja je boravila u samoizolaciji, zbog sumnje na koronavirus, noćas je kod kuće preminula. Uzet joj je bris i tek će se utvrditi je li bila zaražena koronavirusom. Riječ je o muškarcu od 65 godina.

Muškarac koji je preminuo u Brtonigli boravio je u samoizolaci jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Odbio je otići u bolnicu, a noćas mu je pozlilo, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Dodao je kako će tek uzeti brisevi pokazati je li uzrok njegove smrti koronavirus.

Kako je rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite u Puli, pet je novooboljelih od koronavirusa u Istri, pa je sada na Poluotoku 11 zaraženih. Od novozaraženih dvije su osobe iz Umaga, po jedna iz Rovinja, Pule i Vodnjana. Sve su bile u samoizolaciji odnosno u kontaktu sa zaraženom osobom ili su boravile u rizičnim područjima.

Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula kaže kako pulska bolnica ima kapaciteta za velik broj oboljelihMeđu 17 uzetih uzoraka u Istri, četiri su uzorka zdravstvenih djelatnika i sva su četiri negativna. Liječnici pulske Bolnice, istaknuto je, nemaju COVID-19 infekciju.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije od sutra uvodi novu besplatnu psihološku pomoć osobama koje trebaju savjet, rekla je epidemiologinja Jasna Valić. Riječ je o telefonskom broju, koji svatko tko ima upit o koronavirusu može nazvati. Broj je 072 12 12 12 i na njega će odgovarati liječnici Zavoda.

Građani moraju ozbiljno shvatiti upute Stožera da što manje izlaze i da se ne  druže u većem broju. Jer tko je zaražen a to još ne zna tako neće prenijeti virus na drugu osobu. Uz to, svatko tko ima simptome bolesti treba se javiti liječniku.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac ističe da se objektivno ništa ne događa neočekivano te da će mjere prevencije sigurno dati rezultat.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Preminuo muškarac u samoizolaciji, utvrđuje se je li od koronavirusa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR