Hrvatski radio

Radio Pula

Presuda ratnom zločincu Mladiću snažno odjeknula među Bošnjacima u Istri

22.11.2017.

16:29

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Presudu doživotnog zatvora zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću s nestrpljenjem su dočekali i pripadnici mnogobrojne bošnjačke zajednice u Istarskoj županiji među kojima gotovo nema osobe koja nije izgubila člana uže ili šire obitelji u ratnom pohodu vojske bosanskih Srba.

 

Među Bošnjacima Istarske županije gotovo da nema osobe koja nije izgubila člana uže ili šire obitelji u ratnom pohodu vojske bosanskih Srba. Zbog toga je današnje izricanje presude u Haagu i u Istri praćeno s osobitim zanimanjem. Reakcije su dvojake, presuda je potvrdila zločinačke namjere, potvrdila je zločine protiv čovječnosti, genocid u Srebrenici je neupitan, uostalom Srebrenica je najteži ratni zločin XX stoljeća nakon holokausta, ali genocidna namjera nije dokazana na području šest općina istočne Bosne. Ipak, da je presuda očekivana potvrđuje i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske Senad Pršić, kojeg smo neposredno po objavi ove vijesti zatekli na putu.
Bošnjaci u Istri podsjećaju i da se Ratko Mladić 16 godina uspješno skrivao od svjetskog pravosuđa. Za mnoge je suđenje pak došlo prekasno i nisu doživjeli njegov kraj, a oni koji jesu ističu da im njihove najmilije ionako nikakva presuda ne može vratiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.