Hrvatski radio

Radio Pula

Preventivna aktivnost Noć bez alkohola i droga

17.06.2021.

07:53

Autor: Tomislav Šikić

Foto: PU Istarska/ustupljena fotografija

Foto: PU Istarska/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula provest će večeras od 20:00 do 22:00 sata preventivnu aktivnost ''Noć bez alkohola i droga''. Provodit će se na info punktu u Puli, na Trgu Portarata.

Policijski službenici informiratće građane o opasnostima upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola te o prekršajnim i kaznenim odredbama propisanima za vožnju pod utjecajem alkohola i droga, uz omogućavanje građanima podvrgavanje alkotestu kako bi se vozače odgovorilo od eventualne nakane da nakon konzumiranja alkohola upravljaju vozilom.

Cilj preventivne aktivnosti je utjecati na vozače da nakon konzumacije alkohola i droga ne  upravljaju vozilom, odnosno prevenirati vožnju pod utjecajem alkohola i droge, kao jednih od najčešćih uzroka prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Naime, pod utjecajem alkohola, vozači relativiziraju opasnost i precjenjuju svoje vozačke sposobnosti te postaju neoprezni i skloni ignoriranju prometnih propisa, a već i male količine alkohola, zbog utjecaja na vozačeve sposobnosti, bitno utječu na sigurnost u prometu. Jedna je od najvećih zabluda vozača kako su sposobni za upravljanje vozilom ''iako su se malo razveselili uz čašicu''.

Posjetiteljima će policija dijeliti informativne letke o opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i droge, kao podsjetnik na opasnosti vožnje u alkoholiziranom stanju i stanju pod utjecajem droga te obvezu poštivanja prometnih propisa kako bi se doprinijelo višoj razini sigurnosti u prometu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.