Hrvatski radio

Radio Pula

Preventivne aktivnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti

22.11.2017.

15:55

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi oblici droga i u Istri se, nažalost, sve češće konzumiraju među mlađom populacijom. Negativne posljedice toga danas se još u potpunosti ni ne znaju. Tu je i sve jača ovisnost djece a i odraslih o internetu, koji s druge strane postaje platforma za distribuciju droge.

Najjače oružje u borbi protiv droge jest informiranost, prvenstveno roditelja jer od obitelji sve kreće, slažu se predstavnici i policije i zdravstva. Konzumiranje droga i internet danas su usko povezani, kaže voditelj Službe organiziranog kriminaliteta i preventivnih akcija istarske policije Mile Orešković.

Osobe koje imaju problem ovisnosti, ne samo o drogama već i o alkoholu i internetu imaju i mjesto na kojemu mogu riješiti ovaj problem. Voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja koja djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije Helena Mitrović ističe kako je broj ovisnika o novim drogama nažalost sve veći.

U mjesecu prevencije ovisnosti Služba organizira tribine po školama za djecu, učitelje i roditelje. Policija, pak, akcije obilaska trgovina i ugostiteljskih objekata u blizini odgojno obrazovnih ustanova radi sprječavanja prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama. No, aktivnosti se ne provode samo u studenom – mjesecu prevencije ovisnosti, već tijekom cijele godine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.