Hrvatski radio

Radio Pula

15:24 / 13.06.2018.

Autor: Jasminka Kalčić

Približava se ljeto - sve veći broj hitnih intervencija

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Približavanjem ljeta, povećanjem broja turista u Istri se povećava i učestalost i brojnost nezgoda na moru, traganje za nestalim osobama, utapljanja. Sve službe stoga pojačavaju svoj rad, uvode se dodatna dežurstva. Pune ruke posla već ima lučka kapetanija i hitna služba u Općoj bolnici.

Kalafuria je već ovoga ljeta sudjelovala u dvjema većim potragama na moru. U posljednjoj, ovih dana tragalo se za jednim mladićem, i to više dana, sa sretnim završetkom. Osim ove u Puli, u još tri istarska grada na moru spremno čekaju brodice lučke kapetanije. Ni za brodice ni za djelatnike Lučke kapetanije nema odmora ljeti, radi se gotovo non stop. Svaki se poziv shvaća vrlo ozbiljno.

Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc kaže: "Pozivi dolaze na broj 195, to bi voljela da svi zapamte taj broj, besplatan je to broj poziva za svaku intervenciju na moru, javlja se naša središnjica za spašavanje u Rijeci i proslijediti će poziv broj lučkoj kapetaniji", pojašnjava Brenko Škerjanc.

I pulski hitni prijam u bolnici već bilježi 20 posto veći opseg rada no inače. Soba za oživljavanje je prazna, no ljeti ondje zna biti dramatično. Prošloga vikenda dvije su se osobe gotovo utopile. Voditeljica objedinjenog hitnog prijama Opće bolnice Pula doktorica Tatjana Bilić ističe: " U nedjelju smo primili dvije utopljenice koje su uspješno reanimirane izvan bolnice, kod nas su došle žive i primljene su na našu intenzivnu skrb", rekla je Bilić.

Uz utapanja, ljeti su najčešće traume. I zalutali turisti. Mnogi naime od njih kad zatrebaju liječničku pomoć, dolaze na bolnički hitni prijam, umjesto u turističke ambulante. U bolnici ih, kažu nam, nikad ne odbijaju, već pregledaju i pruže pomoć.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.