Hrvatski radio

Radio Pula

Prije otvaranja obrta valja se dobro informirati i imati jasan cilj

27.12.2016.

14:02

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Informacije o obrtništvu dostupne su u sedam udruženja obrtnika te u samoj središnjici Obrtničke komore Istarske županije, a za korištenje sredstava iz strukturnih ili europskih fondova, treba prethodno dobro informirati i znati točno što se obrtom želi postići.

Što se brojki tiče u obrtništvu smo smo otprilike na prošlogodišnjoj razini, kaže Eros Sorić iz Obrtničke komore Istarske županije.

Zaustavljen je pad broja obrtnika, imamo isti ritam otvaranja i zatvaranja novih obrta. Ono što moram reći je da novootvoreni obrti uglavnom pripadaju u tercijarni sektor, znači još uvijek se ljudi teško odlučuju na one djelatnosti koje zahtijevaju nekakve  veće investicije i veća ulaganja, već ostaju više u tim u recimo tako soft djelatnostima koje su možda manje rizične za nastup na tržištu.

Sredstva iz europskih fondova mogu biti jako korisna, no treba istaknuti da se stvara pogrešan dojam kako su ta sredstva vrlo lako dostupna te kako je na neki način potrebno samo doći s vrećom i uzeti ih. No to nije tako, kaže Eros Sorić. Potrebno se dobro informirati i imati jasnu ideju što se želi napraviti.

Sve informacije mogu se dobiti u Obrtničkoj komori Istarske županije. Također, u Županijskoj gospodarskoj komori Pula te putem interneta na stranicama strukturnifondovi.hr. Tu su i brojni konzultanti koji će besplatno informirati građane; naplata slijedi tek kasnije, ukoliko se krene u izradu projekta.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.