Hrvatski radio

Radio Pula

Priprema škola i vrtića za početak rada prema posebnim uvjetima

07.05.2020.

11:45

Autor: Tatjana Kaštelan

Iz Dječjeg vrtića Vrtuljak (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Iz Dječjeg vrtića Vrtuljak (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U tijeku su pripreme za otvaranje škola za učenike od prvog do četvrtog razreda. Počinje se u ponedjeljak a nastava će se odvijati pod posebnim uvjetima dok će u razredima moći biti najviše devet učenika. Uz to je potrebno zadovoljiti sve epidemiološke mjere koje određuje Zavod za javno zdravstvo.

U ponedjeljak u sklopu treće faze popuštanja mjera prevencije od koronavirusa vrata otvaraju vrtići i osnovne škole za djecu i učenike nižih razreda, čija oba roditelja rade izvan kuće i nema ih tko čuvati. Ta je odluka izazvala burne reakcije učitelja, ravnatelja i roditelja. Sindikati čak traže i odgodu povratka u škole jer ističu da za to nisu ispunjeni svi preduvjeti.

Roditelji za djecu koja kreću u školu moraju ispuniti i potpisati posebnu izjavu; učenici će poštovati higijenske mjere poput čestog pranja ruku, provjetravat će se odjeća i obuća pri povratku kuć, no, neće morati nositi zaštitne maske i rukavice. Isto vrijedi i za djelatnike škola.

U ponedjeljak se, također u sklopu popuštanja mjera prevencija od koronavirusa, otvaraju i vrata istarskih vrtića. Pripreme i dogovori s roditeljima su u tijeku, a pridržavat ćemo se strogo svih mjera koje propisuje Zavod za javno zdravstvo, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Vrtuljak u Marčani Klara Lukašić.

U vrtiću Vrtuljak boravak kod kuće tijekom epidemije koronavirusa nije bio pasivan, već izuzetno aktivan. Pokrenuta je nova platforma na društvenim mrežama, u sklopu koje interaktivno surađuju roditelji, djeca i djelatnici vrtića. I upisi su u tijeku.

U nastavku poslušajte razgovor s ravnateljicom Dječjeg vrtića Vrtuljak Klarom Lukašić.

Klara Lukašić, ravnetaljica Dječjeg vrtića Vrtuljak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.