Hrvatski radio

Radio Pula

Problem s Kaštijunom treba riješiti kvalitetno i trajno

20.08.2021.

10:22

Autor: Tatjana Kaštelan

Kaštijun (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Kaštijun (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Foto: - / -

U špici turističke sezone Istra se bori s problemom otpada. Osim smrada koji se širi iz Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun na jugu Istre, ovih je dana iz društva Kaštijun stiglo priopćenje da otpad od gospodarskih subjekata više ne može preuzimati. Uslijedile su reakcije i prozivanja.

Zbog prevelike količine otpada koja stiže na županijsko odlagalište otpada Kaštijun više neće preuzimati otpad od gospodarskih subjekata u kojem se nalazi proizvodni otpad. Neophodna je to mjera kako bi se izbjegli neugodni mirisi tijekom ljeta s Kaštijuna, stoji, uz ostalo, u dopisu koji je predsjednica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić nedavno uputila gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i istarskom županu Borisu Miletiću.

Oporbeni SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić zatražio je od župana IDS-ova Borisa Miletića da hitno sazove sjednicu Županijske skupštine o Kaštijunu. Kaže kako je jedino dugo i održivo rješenje izgradnja bioplinskog postrojenja na području županije.

Problem se ne može odmah riješiti, poručili su s konferencije za novinare iz vladajuće pulske koalicije. Koviljka Aškić iz platforme 'Možemo' rekla je da će se do kraja godine realizorati privremena sortirnica za Pulu. Dok će se bioplinsko postrojenje realizirati prema realnim i potrebnim koracima.

Konferenciju za novinare sazvao je i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Kaštijun d.o.o. Valerio DrandićU Kaštijunu vide rješenje problema u novoj vlasničkoj strukturi u kojoj bi se osim Grada Pule i Istarske županije uključile ostale jedinice lokalne samouprave te u svojim sredinama potaknule odgovorniji odnos prema recikliranju i zbrinjavanju otpada.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Problem s Kaštijunom treba riješiti kvalitetno i trajno

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.