Hrvatski radio

Radio Pula

Prodavači na tržnici protiv fiskalizacije

30.06.2013.

10:13

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv uvođenja fiskalizacije na tržnicama u subotu se prosvjedovalo i u Puli. Uvođenje fiskalnih blagajni na tržnicama nemoguće je zbog jedinstvenog načina trgovanja, uvjeta u kojim prodavači posluju ali i tradicije, poručuju prosvjednici. Fiskalnih blagajni na pulskoj tržnici u ponedjeljak sigurno neće biti.

Gradskog bežičnog interneta u tom dijelu Pule nema, a nisu provedene ni instalacije do štandova. Prosvjednici pak ne mogu vjerovati da argumenti protiv uvođenja fiskalnih blagajni, o kojima govore već mjesecima, ne mogu uvjeriti mjerodavne da to ne čine pa sumnjaju da se one na tržnicu uvode ne zbog reda već nečeg drugog.

Posebnosti rada na tržnici iz osobnog iskustva dobro poznaje gradonačelnik Boris Miletić koji je kao student radio na pulskoj ribarnici. Zato će IDS preko svojih saborskih zastupnika uputiti prijedlog izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Prosvjednicima se pridružio i direktor pulske tržnice Renato Perc koji se i sam pribojava onoga što bi ga u ponedjeljak moglo dočekati na radnom mjestu, jer četrdesetak je posto zakupaca najavilo kako odustaje od posla. 

Sa stvarnim problemima i teškoćama izdavanja računa na tržnicama Udruga hrvatskih tržnica upoznala je ministra financija Slavka Linića još prije pet mjeseci. Nisu, kažu, protiv uvođenja reda u poslovanju, ne žele da tržnice budu zone sive ekonomije samo traže da zakon bude primjenjiv i da ne bude na njihovu štetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.