Istarska županija pokrenula je izradu Programa revitalizacije istarske koze. Napravit će ga Agronomski fakultet u Zagrebu, a Program će Županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira.
02.02.2021.
18:01
Autor: Tomislav Šikić
Istarska županija pokrenula je izradu Programa revitalizacije istarske koze. Napravit će ga Agronomski fakultet u Zagrebu, a Program će Županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira.
Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a tu oznaku trenutačno nose Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje koji su zaštićeni oznakom izvornosti na nivou Europske unije.
U Istri je vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija te autohtone istarske pasmine.
Nadalje, Županija, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, provodit će i program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliko zanimanje, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda.
Projekt gradnje Centara za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora