Hrvatski radio

Radio Pula

Program revitalizacije istarske koze

02.02.2021.

18:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/YouTube

Foto: snimka zaslona/YouTube

Foto: - / -

Istarska županija pokrenula je izradu Programa revitalizacije istarske koze. Napravit će ga Agronomski fakultet u Zagrebu, a Program će Županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira.

Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a tu oznaku trenutačno nose Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje koji su zaštićeni oznakom izvornosti na nivou Europske unije.  

U Istri je vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija te autohtone istarske pasmine. 

Nadalje, Županija, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, provodit će i program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliko zanimanje, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda. 

Projekt gradnje Centara za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne  potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre.  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.