Hrvatski radio

Radio Pula

Proizvodnja novih prozvoda iz otpada u Istri

20.12.2016.

15:35

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok Kaštijun čeka odluke mjerodavnih na državnoj razini, kako bi u punom obimu, kako je i zamišljeno omogućio maksimalno iskorištavanje sirovina koje se mogu dobiti i prerađivati, građani u međuvremenu selektiraju i odlažu otpad koji se potom odvozi na spaljivanje ili preradu diljem Europe.

Kaštijun će ići svojim tijekom, kaže Miljenko Cukon, voditelj pulskog ogranka društva za skupljanje, reciklažu i trgovinu ostataka i otpadaka– METIS-a. Cukon je bio među inicijatorima Centra i kaže da će Kaštijun u budućnosti biti samo manji, nikada veći.

Nakon što građani odvoje papir, plastiku i ostali otpad u za to namijenjene spremnke, plaćat će ostatak otpada, kojega će biti vrlo malo. I to je naša budućnost, ističe Cukon.

Metis je prvi u Hrvatskoj počeo prodavati opasni otpad koji se i danas odvozi u spalionice, najviše u Beč. Također, papir i plastiku. Sve to ne ide ponovno na Kaštijun, već se nakon prikupljanja odvozi diljem Europe u tvornice, kaže Miljenko Cukon, koji je u Istri prije mnogo godina pokrenuo prikupljanje papira za daljnju proizvodnju i uporabu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.