Hrvatski radio

Radio Pula

Proizvodnja pjenušca među istarskim vinarima

04.01.2016.

10:22

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

2016. mnogi su nazdravili pjenušcem. No, on se ne pije samo prigodničarski . U europskim visnkim regijiama prirodna su pjenušava vina sve popularnija, pa se sve češće i proizvode, a taj trend prate i istarski vinari. Sve ih više, uz tradicionalana takozvana mirna vina, proizvodi i prirodne pjenušce.

Sam pogled na ovo pjenušavo vino mami na gutljaj ili dva. Oliver Arman njime je proširio ponudu obiteljskog podruma. Spravlja ga od malvazije. I to metodom charmat gdje vino postaje pjenušavo na prirodan način, odnosno zahvaljujući vrenju u posebnim tankovima. Želio je napraviti vino za mlađu generaciju.

Klaudio Tomaz se pak odlučio za drugu autohtonu sortu - teran. I drugu metodu. Teran ima izražene kiseline i idealan je za proizvodnju pjenušca na takozvani klasični način, odnosno vrenjem u boci. Cjeli postupak traje najmanje tri godine, a ovo je njegov rezultat.

Prirodna se pjenušava vina sve češće piju kao aperitiv ili sljubljuju s jelima. Stoga su i sve zatsupljenijia u našim restoranima. Proizvodnja pjenušca raste i zbog toga što su poslejdnjih godina sve popularniji kokteli na bazi pjenušca. I to pjenušca s nižim alkoholima koji su i cjenovno dostupniji. Istiće somelijer Sandi Pariz.

Navodno je čak zdravo popiti čašicu pjenušca dnevno. Uživajte, ipak nemojte pretjerati…

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.