Hrvatski radio

Radio Pula

Projekt “BUZET - reSTART siSTEMA”

15.12.2022.

13:27

Autor: HRT

REsTART siSTEMa

REsTART siSTEMa

Foto: Lovro Šverko / ustupljena fotografija

 Primopredaja opreme prikupljene projektom “BUZET - reSTART siSTEMA” održat će se u OŠ “Vazmoslav Gržalja” Buzet, 19. prosinca u 16 sati.

Ekipa robotičara "Mecha pingvini" osmislila je Projekt "BUZET – reSTART siSTEMa“ te je uz pomoć mentora, Škole i Centra "Pozitron“ iz Vižinade, pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za opremanje svoje škole suvremenom opremom za izvođenje STEM aktivnosti.


Primarni ciljevi Projekta bili su nabava robotičke opreme te edukacija nastavnika kako bi se uvela STEM izvannastavna aktivnost za učenike matične škole u Buzetu, ali i područnih škola u Lanišću, Roču i Vrhu.


Kampanja je pokrenuta 1.10.2022. slanjem zamolbi koje su upućene gospodarskim subjektima te online crowdfunding kampanjom za fizičke osobe. Odaziv je bio odličan te je do danas prikupljeno ukupno 105.212,03 kn. Sredstvima je dobavljeno 25 robotičkih setova iz programa LEGO Education te 10 laptopa.


"Mecha pingvine“ čini desetoro učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja“ Buzet, David Greblo, Emil Luka Ladović, Dora Majer, Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert, Marin Rehak, Marko Marušić i Mia Majcan koji se pripremaju za sudjelovanje na projektno/robotičkom natjecanju FIRST LEGO League Challenge (FLL). Natjecanje će se održati u veljači 2023. godine, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.


Riječ je o najbrojnijem svjetskom robotičkom natjecanju koje je osnovano 1998. godine u SAD-u, dok se u Europi provodi od 2001. godine. Broj sudionika FLL programa raste svake godine te danas povezuje više od 110 zemalja svijeta u kojima sudjeluje preko 340.000 djece u 40.000 timova.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.