Hrvatski radio

Radio Pula

Projekt jačanja prava nacionalnih manjina

21.10.2013.

15:08

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri se uspješno privodi kraju inovativni projekt S.I.M.P.L.E. kojemu je cilj ojačati prava nacionalnih manjina u svakidašnjem životu. Taj europski IPA projekt, Istarska županija provodi zajedno s dvojezičnim gradovima i općinama, zajednicama Talijana i udrugama Slovenaca i Albanaca u Istri te s partnerima iz Slovenije.

U sklopu projekta S.I.M.P.L.E. pokrenuti su mnogi programi praktične pomoći građanima te lokalnim i regionalnim tijelima u prevođenju dokumenata, poticanju na učenje i korištenje manjinskog jezika te jačanju kulturnog identiteta.

Inovativnost toga projekta, za koji je Istarska županija dobila 170 tisuća eura, je u tome što se bavi stvarnim interesom i potrebama građana u dvojezičnim područjima Istre. Tako će se na istarskim prometnicama postaviti 138 novih dvojezičnih putokaza, rekla je uvodno Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana.

U sklopu projekta S.I.M.P.L.E. osnovana je Agencija za potporu multijezičnosti sa sjedištem u Rovinju, a zadaća joj je organizirati stručna usavršavanja i osposobljavanja prevoditelja zaposlenih u istarskim gradovima i općinama te usvajanja ujednačene terminologije. Ovaj tjedan počinju i tečajevi talijanskog jezika za djelatnike istarske policijske uprave te zaposlene u domovima za starije i nemoćne osobe u Puli, Rovinju i Novigradu.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem o prvim dvojezičnim putokazima postavljenim u Poreču govori Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica porečkog gradonačelnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.