Hrvatski radio

Radio Pula

Promet u pulskoj Zračnoj luci veći za 26 posto u odnosu na lani

02.07.2018.

13:05

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Izvrstan početak sezone u pulskoj Zračnoj luci. Promet je u prvih šest mjeseci veći za 26 posto u odnosu na lani. Uvedene su nove zračne linije, no ostale su i one postojeće pa se ove godine očekuje rekordan broj putnika - njih 720 tisuća.

Zrakoplov iz Ženeve ovoga je vikenda prvi put sletio u Pulu. S njim je stiglo 70-ak švicarskih turista. Nova linija, novi model zrakoplova a pilot iz Hrvatske. Igor Budić: "To je najmoderniji zrakoplov današnjice, ovdje ima jako velike televizore, 5 televizora. Prije je to bilo jako puno instrumenata u obliku ura, a danas je sve digitalno. Imamo čak i miš sa strane s kojim možemo upravljati po kokpilotu", pojašnjava Budić.

Pula je ove godine povezana sa 70-ak europskih odredišta. Uz strane tu su i domaće zračne luke. Ove su sezone s Pulom zračnu vezu uspostavile poznate svjetske zrakoplovne kompanije. Važno je to za istarski turizam koji, kaže direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo sve više računa na avio goste. Ističe kako preko velikih čvorišta u Europi, Istra praktički dobivamo vezu da putnicima iz cijeloga svijeta, koji našu regiju mogu dosegnuti sa jednim stajanjem u Europi, rekao je Radmilo.

Uz nove zračne linije u pulskoj su zračnoj luci ostale i gotovo sve postojeće. I to zahvaljujući zajedničkom radu čelnika Zračne luke i turističkog sektora Istre. Naporno se, kaže Radmilo radi i na povezivanju Pule s iberijskim Poluotokom, posebno Španjolskom i Portugalom. 

Do tada i sadašnje su linije i više nego dovoljne. Pa u Zračnoj luci Pula očekuju do kraja ovog mjeseca ostvarnje prometa od 200 tisuća putnika, prvi put u povijesti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.