Hrvatski radio

Radio Pula

Promocija knjige Rudolfa Frančule u Puli

17.05.2022.

11:29

Autor: HRT

Rudolf Frančula

Rudolf Frančula

Foto: Sanjamknjige.hr / ustupljena fotografija

U srijedu 18. svibnja u Zajednici Talijana Pula – Circolu u 12 sati održat će se promocija knjige “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike”, uglednog pulskog odvjetnika, bivšeg javnog tužioca Hrvatske i suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske Rudolfa Frančule, posljednjeg javnog tužitelja SR Hrvatske, a pozivajući se na dokumentaciju, svjedoke i činjenice, piše o hrvatskom pravosuđu u ranijoj i samostalnoj Hrvatskoj, u kojem je proveo više od 50 godina.

Autor knjige piše i o drugim temama, okolnostima i zbivanjima, u kojima je kao akter, na izravan ili neizravan način sudjelovao. Piše, također, emotivno i s puno ljubavi i o svojoj Istri.


U pogovoru knjige odvjetnik Anto Nobilo ističe: "Ova knjiga ruši više tabua koji se već 30 godina šire o “mračnom dobu komunizma” u kome se zatvaralo za krivo izgovorenu riječ. U okviru tog “mračnog komunizma” pokušavaju se plasirati teze o poslušnom pravosuđu koje je na ljestvici komunističkog zla pri vrhu, odmah iza UDB-e. Iz pera jednog od čelnika pravosudne vlasti, knjiga realno progovara o pravosuđu u zadnjoj fazi SFRJ i radnje HDZ-a u odnosu na to pravosuđe koje su ključne za razumijevanje današnje krize u pravosuđu. Uvriježeno je mišljenje da nivo pravosuđa koji smo dosegli sredinom 80-ih i držali do 1991. u našem pravosuđu ni danas nije dosegnut. Upravo u tom periodu, srpanj 1986., Rudolf Frančula postaje javni tužilac Hrvatske (danas glavni državni odvjetnik). Oni koji žele dobiti realnu sliku o pravosuđu u socijalizmu, o pravosuđu u doba HDZ-ova “magnum crimen”, te današnjem pravosuđu, kao i uvid u neke važne civilizacijske teme u antifašističkoj Istri, u ovoj knjizi će naći vjerodostojni izvor povijesnih činjenica."


I dok u prvom dijelu knjige dominiraju teme iz Javnog tužilaštva Hrvatske i Vrhovnog suda RH, poput atentata na dr. Franju Tuđmana, kaznenog postupka protiv Andrije Artukovića ili ubojstva obitelji Zec, u drugom dijelu autor piše o radu i slučajevima svog odvjetničkog ureda, ali i o Istri i Istrijanima. Poglavlja tako dobivaju slučaj Thompson i poznato odbijanje Istrijana da Thompson održi koncert u Areni ili slučaja Nives Celzijus i književne nagrade Kiklop.  


Na promociji će uz autora o knjizi govoriti Anto Nobilo, bivši sudac i predsjednik Županijskog suda u Puli i zamjenik predsjednika Ustavnog suda RH te profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci Aldo Radolović, nekadašnji direktor i glavni urednik Novog lista, predavač na Pedagoškom danas Filozofskom fakultetu u Rijeci Stanko Škrbec te u ime izdavača knjige “Despot Infinitus” Zvonimir Despot, dok će promociju voditi književnik i publicist, autor drugog pogovora u knjizi – Milan Rakovac


Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: Sanjamknjige.hr / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK