Hrvatski radio

Radio Pula

"Proračun u malom" i "Otvoreni proračun"

16.03.2017.

14:39

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sjedištu Istarske županije u Puli predstavljeno je ovogodišnje, treće po redu, izdanje županijskog Proračuna u malom. Građanima omogućava da na jednostavan i pregledan način u svakom trenutku doimaju uvid u to kako će se ove godine trošiti milijarda i 230 milijuna kuna županijskog novca.

Upravo zbog Proračuna u malom, građanima dostupnim na županijskim internetskim stranicama, Institut za javne financije lani je Istarsku županiju proglasio najtransparentnijom u zemlji. Ove godine, naglasio je župan Valter Flego, učinjen je i korak naprijed jer je uvedena i aplikacija "Otvoreni proračun".


Iz godine u godinu smanjuju se troškovi za funkcioniranje uprave a povećavaju oni za konkretne projekte, rekao je Flego. Neke od njih župan je posebno istaknuo.


Kao primjer dobre prakse Proračun u malom i aplikaciju Otvoreni proračun prepoznali su i drugim hrvatskim županijama. Pa se ovaj način komunikacije s građanima i informiranje o trošenju njihova novca sve više širi Hrvatskom.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.