Hrvatski radio

Radio Pula

Proračun za 2021. krizni - uz dovršetak velikih investicija i početak novih

16.11.2020.

18:22

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

32. sjednica Skupštine Istarske županije, održana je u Puli, s dnevnim redom od 23 točke. Na dnevnom redu sjednice koja je započela aktualnostima o koronavirusu, našao se i Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2021. godinu te projekcije za 2022. i 2023. godinu.

Načelnik SCZ Istarske županije Dino Kozlevac osvrnuo se na situaciju s epidemijom COVID-19 istaknuvši kako je sustav u Istri u potpunosti stabilan te je spreman i za moguća teža stanja. Zbog zaraze koronavirusom, kazao je, trenutačno je u Općoj bolnici Pula hospitalizirano 39 osoba, a sto ležajeva spremno je u Mornaričkoj bolnici. Načelnik Kozlevac smatra najvažnijim da nije izgubljena kontrola nad kretanjem virusa među populacijom, a situacija se prati iz dana u dan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ dr. Aleksandar Stojanović istaknuo je kako se proteklih 15-20 dana bilježi rast broja novozaraženih, a trenutačno je više od 600 osoba u mjerama samoizolacije. Prema njegovim riječima, većina novih slučajeva dolazi upravo iz mjera samoizolacije što potvrđuje da je situacija pod nadzorom. 

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin osvrnuo se na polugodišnje Izvješće o radu župana istaknuvši kako se "u ovim teškim vremenima uspjelo održati funkcionalnost županijskog administrativnog ustroja, pokrenuti i nastaviti započete investicije i projekte te stvoriti uvjete za one nove u idućoj godini". Izvješće je usvojeno jednoglasno, kao i Prijedlog Polugodišnjeg Izvještaja o izvršenju Proračuna Istarske županije.

Na dnevnom redu sjednice našlo se 1. čitanje Prijedloga Proračuna Istarske županije za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. godinu. Prijedlog za 2021. godinu iznosi 1.619.600.000,00 kn.

Proračun za 2021. unatoč krizi, ističe Radin, uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri: - Dovršit će se OB Pula, izgradnja Srednje medicine škole Pula, Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, II. faza realizacije projekta Kuća Istarskih kaštela u Momjanu, III. i završna faza adaptacije zgrade bolnice „Martin Horvat“ u Rovinju, kao i rekonstrukcija i dogradnja zgrade Društvenog centra Pula. Pokrenut će se projekti: rekonstrukcija Talijanske srednje škole Buje, osnivanje Centra za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u okviru Škole za turizam, ugostiteljstvo i turizam u Puli, adaptacija i opremanje depandanse Doma Alfredo Štiglić Pula, ugradnja prijeko potrebnog lifta u zgradi Doma za starije osobe u Raši, kao i opremanje Hospicija za starije osobe u Puli, čiju gradnju u cijelosti financira Porečko-pulska biskupija. Predviđen je i projekt obnove radiološke opreme Istarskih domova zdravlja s digitalizacijom; uređenje park šume Šijana i obnova dijela parka bolnice Rovinj Punta Muccia; početak nužne sanacije zgrade Admiraliteta u Puli i izrada ekološke studije utjecaja Centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun" na okoliš i zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini. Nastavit će se s programom subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja; sufinanciranjem tima za intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama pri Specijalnoj bolnici u Rovinju; studentskim stipendijama za deficitarna zanimanja u zdravstvu; subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite, te financiranjem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. 

Rok za dostavu amandmana na prijedlog Proračuna je 25. studeni, dok je njegovo usvajanje predviđeno za sljedeću sjednicu Skupštine, 14. prosinca. 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.