Hrvatski radio

Radio Pula

Prostorni plan Istarske županije još nije dobio suglasnost Ministarstva

04.05.2016.

13:36

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarska županija traži žurno očitovanje resornog Ministarstva o predloženom županijskom Prostornom planu, koji zbog zakonskih rokova mora biti usvojen do 15. lipnja . U protivnom, sva će procedura krenuti ispočetka, pa će propasti sve za ovu godinu najavljene investicije. 

Na ovaj je problem danas upozorio i župan Valter Flego, rekavši da je glavni kamen spoticanja gradnja Plomina tri na ugljen, za što se zalažu Ministarstvo i HEP, a što se protivi predloženom Prostornom planu županije, u kojem je jedini predviđeni energent u Plominu - plin. Veli da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zbog toga ucjenjuje županiju i odgađa suglasnost na županijski Prostorni plan. Župan Flego o tome je jučer obavijestio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je uime Hrvatske i potpisala međunarodnu konvenciju o energetskoj dekarbonizaciji planeta, a zatražio je i hitan prijem kod resornog ministra. Na novinarski upit zbog čega se u Hrvatskoj zapravo forsira ugljen kao energent u Plominu, koji gospodarski lobiji stoje iza ovog biznisa i tko je isključivi uvoznik ugljena kao energenta u Hrvatsku u zadnjih 25 godina, župan Valter Flego rekao je da mu to nije poznato.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.