Hrvatski radio

Radio Pula

Provedena akcija čišćenja u okviru europskog projekta

29.08.2022.

10:11

Autor: HRT

Akcija čišćenja u okviru europskog projekta (A)MARE

Akcija čišćenja u okviru europskog projekta (A)MARE

Foto: Grad Umag / ustupljena fotografija

U okviru EU projekta „(A)MARE!“, koji je pokrenuo Grad Umag, a kojim se ostvaruju planovi zacrtani Strategijom razvoja Grada Umaga, jučer je organizirana akcija čišćenja podmorja umaške luke u kojoj su sudjelovali članovi Sportskog podvodnog ribolovnog kluba Sv. Pelegrin Umag te djelatnici gradske uprave. 

Ronioci su čistili dio umaškog zaljeva te su iz mora izvukli različiti otpad; gume, staklo, plastiku, stolice i drugo u cilju smanjivanja negativnog utjecaja na morska staništa.


Cilj Projekta jest zaštita i očuvanje bioraznolikosti umaškog područja te unapređenje stanja okoliša kao i podizanje svijesti te uključivanje lokalnog stanovništva u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja. Nositelj projekta je Grad Umag, a provodi se u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin Umag. Realizacija projekta započela je u veljači 2021. godine, a predviđeno trajanje je 21 mjesec. Ukupna vrijednost projekta je 364.305,00 kuna, a financiran je u 100%-tnom iznosu u okviru Podmjere 3.1.1. Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.


U okviru aktivnosti koje predviđa projekt, u narednom su razdoblju planirane još jedna akcija čišćenja podmorja u Svetom Pelegrinu, nabava i postavljanje uređaja za čišćenje – plutajuća kanta za smeće te drugo kompletno snimanje podmorja umaške luke.


Akcija čišćenja u okviru europskog projekta (A)MARE!

Akcija čišćenja u okviru europskog projekta (A)MARE!

Foto: Grad Umag / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.