Hrvatski radio

Radio Pula

Provjera poznavanja prometnih propisa u Prometnoj učilici za djecu

23.11.2020.

17:10

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/Prometna učilica

Foto: snimka zaslona/Prometna učilica

Foto: - / -

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine organizira natjecanje u poznavanju prometnih propisa "Prometna učilica". Tradicionalno državno natjecanje za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj 12. godinu zaredom održava se za osnovnoškolce i 3. godinu zaredom za srednjoškolce.

Iako je ova godina specifična zbog prilagođenog provođenja nastave u pojedinim školama uzrokovanog pandemijom, zbog pokazanog interesa učenika za sudjelovanjem, kao i ostvarenih rezultata na dosadašnjim natjecanjima u osnovnim i srednjim školama, "Prometna učilica" održat će se i ove godine.

Natjecanja se provode u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja  i tvrtkom Moj Telekom d.o.o. iz Zagreba te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet, a sufinanciraju se sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Cilj natjecanja je, kroz povećanje razine poznavanja prometnih propisa i pravila, odnosno povećanjem prometne kulture općenito, smanjiti stradavanja djece i mladih u prometnim nesrećama.

Natjecanje je  traje do 31. prosinca u 12 sati, uporabom "Prometne uičilice", web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa.

"Prometna učilica za osnovnoškolce" prilagođena je uzrastu djece i mladih od 1. do 8. razreda osnovne škole, a  "Prometna učilica za srednjoškolce" uzrastu od 1. do 4. razreda srednje škole te kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja obrađuje više tematskih cjelina prilagođenih svim nabrojanim dobnim skupinama sudionika u prometu. 

Sadržaji su dostupni svima, a za pristup natjecanju potrebno je posjedovati korisničku oznaku u AAI@EduHR sustavu, koju učenici i nastavnici mogu dobiti od administratora imenika u školi. U slučaju da, iz nekog razloga, ne mogu dobiti korisničke podatke u školi, učenici se mogu sami registrirati.

Na natjecanju se vrednuje uspješnost u rješavanju devet ispita koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.