Hrvatski radio

Radio Pula

Prva Koordinacija župana sa saborskim zastupnicima iz Istre

21.03.2022.

15:11

Autor: HRT

Koordinacija u Puli

Koordinacija u Puli

Foto: Kabinet župana Istarske županije / ustupljena fotografija

Prva koordinacija istarskog župana Borisa Miletića sa saborskim zastupnicama i zastupnicima iz Istre održana je danas u Puli. Sudjelovali su zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Furio Radin, zastupnice Katarina Nemet i Sanja Radolović te zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja.


Miletić je Koordinaciju sazvao kako bi se razgovaralo o temama i projektima važnima za Istarsku županiju. Župan je ujedno predložio da se ovakvi susreti održavaju barem dva puta godišnje.


- Već neko vrijeme se na različitim razinama ukazuje na veliki problem bespravne gradnje, koja je u Istri posebno uzela maha. Vi s vaše pozicije saborskih zastupnika možete dodatno ukazivati na ovu ozbiljnu pojavu kojoj svakodnevno svjedočimo na našem području jer se radi i o državnom problemu. Drago mi je što je zastupnik Kliman o tome razgovarao i s ministricom poljoprivrede jer kao što znamo, parcelacija poljoprivrednog zemljišta je još uvijek zakonski moguća i to treba hitno mijenjati. Postoji sustavni problem kojeg pod hitno treba riješiti - rekao je župan, koji je ponovio da rješenje vidi i u uvođenju drakonskih kazna za bespravne graditelje, kao i u definiranju kaznene, a ne prekršajne odgovornosti za prekršitelje.


Zastupnik Kliman se složio da problem ilegalne gradnje posebno pogađa Istarsku, ali i susjednu Primorsko-goransku županiju, odnosno autodestinacije. Naime, poznato je da je nemali broj bespravnih graditelja čine upravo strani državljani iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Nadalje, Kliman se osvrnuo na nedavni sastanak s glavnim državnim inspektorom i predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave, koji se održao u Rovinju s ciljem ukazivanja na razmjere devastacije na Poluotoku. Također, smatra da su, uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nužne izmjene i Zakona o šumama, budući da se i na tim površinama bespravno gradi.


Druga tema o kojoj je bilo govora je početak rada Medicinskog fakulteta u Puli. Fakultet, podsjetio je župan, postoji već dvije godine, no Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske još uvijek nije izdalo dopusnicu za upis studenata.


- U travnju prošle godine, kada je zadnji put predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio Istarsku županiju dao je vrlo čvrsta jamstva da će se fakultet realizirati. Znamo da postoje određeni lobiji kojima smeta osnivanje Medicinskog fakulteta u Puli, ali izgradnjom nove Medicinske škole u Puli i nove Opće bolnice i na kraju osnivanjem Medicinskog fakulteta možemo zaokružiti jednu cjelinu koja je potrebna Istri - poručio je župan Miletić istaknuvši da Fakultet zadnje dvije godine stvara troškove i da je krajnje vrijeme da se dozvoli studentima da upišu studij medicine.


Zastupnik Lerotić je potvrdio da postoje lobiji kojima Medicinski fakultet u Puli nije opcija, te je i sam konstatirao o njegovoj važnosti za jačanje i širenje Sveučilišta J. Dobrile u Puli, a posebno zadovoljenja potreba istarskog zdravstva. Iz tog je razloga, drži Lerotić, potrebno odaslati jasni i zajedničku poruku svih saborskih zastupnika iz Istre jer je to nadstranačka tema.


Zastupnica Radolović je istaknula da je pulsko Sveučilište privuklo stopostotna sredstva iz EU fondova za zgradu nekadašnje Interne koje se planira obnoviti i opremiti te staviti u funkciju istraživačkog kampusa. Prema njezinim riječima postoji budućnost i za studij sestrinstva za koji se uvodi diplomski studij, studij fizioterapije, primaljstva i, u konačnici, onaj medicine.


Podršku je za Medicinski fakultet dao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Radin.


 Na koordinaciji je bilo govora i o problematici strukovnog obrazovanja i Nacionalnom planu za oporavak i otpornost 2021. - 2026. Što se tiče potonjeg, župan Miletić je informirao zastupnike o prioritetima Istarske županije, a koji su u prvome redu usmjereni na školsku infrastrukturu s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave u svim školama čiji je osnivač Županija, potom zdravstvo i socijalnu skrb, te digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.