Hrvatski radio

Radio Pula

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023.

14.03.2023.

12:29

Autor: HRT

Prvenstvo someliera Istre i kvarnera

Prvenstvo someliera Istre i kvarnera

Foto: Hrvatski sommelier klub / ustupljena fotografija

Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, organizira, deveto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023 koje započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka.


U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.


Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 21 natjecatelj, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.


Popis prijavljenih kandidata:


Domagoj Perković

Hotel Amarin, Maistra, Rovinj


Igor Klarić

Hotel Amarin, Maistra, Rovinj 


Dalibor Mostović

Hotel Maestra, Aminess, Novigrad


Ivan Pupovac

Grand Park Hotel Rovinj, Maistra


Ivana Zajačko

Hotel Adriatic, Maistra, Rovinj


Mate Negulić

Rijeka


Josip Orišković

Dvorac Belaj, Belaj


Marija Marijanović

Hotel Park, Plava Laguna, Poreč


Marica Kurtek

Hotel Delfin, Plava Laguna, Poreč


Anto Prgomet

Hotel Park, Plava Laguna, Poreč


Mate Mačukatić

Restoran Jist, Viškovo


Martina Škarica

Hotel Ikador, Ika


Franc Kavedžija

Restoran Spinnaker, Valamar, Poreč


Monika Neral

Obrt VINNER za sommelierske usluge, Rijeka


Mladen Jaklimović

Hotel Marea, Valamar, Poreč


Dejan Dević

Restoran Nebo, Rijeka


Ivan Grgić

Restoran Nebo, Rijeka


Marin Ereš

Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj


Matija Crkvenac

Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj


Filip Rossi

ROSSI winery & distillery, Vižinada


Marinela Mrkonja

Opatija


Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održat će se u ponedjeljak 27. travnja, u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.


U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.


Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati.


Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.


Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana, registriran je 1993. a od 1994. redovan je član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI). Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, organizacijom stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.



 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.