Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, organizira, deveto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023 koje započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka.
U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 21 natjecatelj, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.
Popis prijavljenih kandidata:
Domagoj Perković
Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Igor Klarić
Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Dalibor Mostović
Hotel Maestra, Aminess, Novigrad
Ivan Pupovac
Grand Park Hotel Rovinj, Maistra
Ivana Zajačko
Hotel Adriatic, Maistra, Rovinj
Mate Negulić
Rijeka
Josip Orišković
Dvorac Belaj, Belaj
Marija Marijanović
Hotel Park, Plava Laguna, Poreč
Marica Kurtek
Hotel Delfin, Plava Laguna, Poreč
Anto Prgomet
Hotel Park, Plava Laguna, Poreč
Mate Mačukatić
Restoran Jist, Viškovo
Martina Škarica
Hotel Ikador, Ika
Franc Kavedžija
Restoran Spinnaker, Valamar, Poreč
Monika Neral
Obrt VINNER za sommelierske usluge, Rijeka
Mladen Jaklimović
Hotel Marea, Valamar, Poreč
Dejan Dević
Restoran Nebo, Rijeka
Ivan Grgić
Restoran Nebo, Rijeka
Marin Ereš
Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj
Matija Crkvenac
Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj
Filip Rossi
ROSSI winery & distillery, Vižinada
Marinela Mrkonja
Opatija
Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održat će se u ponedjeljak 27. travnja, u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.
U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.
Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati.
Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.
Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana, registriran je 1993. a od 1994. redovan je član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI). Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, organizacijom stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.