Hrvatski radio

Radio Pula

Prvi Dani mednih delicija u Pazinu od 17. do 28. veljače

13.02.2017.

15:17

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao uvod u ovogodišnje Dane meda u Pazinu, od 17. do 28. veljače održat će se i prvi "Dani mednih delicija". O tome su jutros u Pazinu govorili predstavnici organizatora - Turističke zajednice i LAG-a središnje Istre, grada Pazina i tamošnja udruženje obrtnika te pčelarske udruge Lipa.


Tijekom "Dana mednih delicija" u desetak ugostiteljskih objekata na području Pazinštine, po pristupačnim cijenama, nudit će se autohtona slana i slatka jela sljubljena s pčelinjim proizvodima. Cilj je manifestacije u istarskoj gastronomiji potaknuti uporabu ne samo meda već i drugih pčelinjih proizvoda poput propolisa ili matične mliječi. Kako to može izgledati u praksi vidjelo se i na jutrošnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen jedan takav proizvod - zanatska čokolada "Pazinska medna priča". Ne treba čokoladi dodavati šećer da bi bila slatka, kaže predsjednik pazinske pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini.

A ono na području Pazinštine ima doista dugu tradiciju o kojoj svjedoče i zapisi s kraja 15 stoljeća. Dani meda i mednih delicija, pak, zalog su kako će se tradicija pčelarenja u tom kraju njegovati i u budućnosti.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.