Hrvatski radio

Radio Pula

Prvi slikovni prehrambeni priručnik za osobe s poteškoćama u Hrvatskoj

16.05.2018.

15:40

Autor: Tatjana Kaštelan

Prvi slikovni prehrambeni priručnik za osobe s poteškoćama predstavljen u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Prvi slikovni prehrambeni priručnik za osobe s poteškoćama predstavljen u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Puli je predstavljen slikovni priručnik pripravljanja zdrave hrane namijenjen osobama s teškoćama u čitanju. Ovo je prvi takav priručnik u Hrvatskoj, a rezultat je suradnje nositelja projekta Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije sa Školom za odgoj i obrazovanje, Gradom Pula i Županijom.

Učenici Škole za odgoj i obrazovanje sami su pripremili zdravu i finu hranu.

Ovaj priručnik za našu djecu znači život, rekla je ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović. Edukacijska rehabilitatorica Škole Sanja Fontana rekla je kako je riječ o pomći pri postupnom osamostaljivanju.

Riječ je o prvom takvom priručniku u Hrvatskoj; za pomoć pri izradi jednostavnih jela kod osoba koje imaju poteškoća sa čitanjem, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji je nositelj ovog projekta.

Cijeli projekt je odradio se kroz Savjetovalište za pravilnu prehranu Istarske županije a sudjelovale su nutricionistice odnosno liječnice, a u jednom dijelu je učestvovala je Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo, dodao je Stojanović.

Priručnik za roditelje, učitelje i djecu – kaže Elena Puh Belci u ime Grada Pule, jer su recepti jednostavno provedeni kroz sličice, a sličice je lakše iščitati nego tekst.

Ovo je dio Županijskog plana za zdravlje ističe pročelnica Sonja Grozić Živolić, a porukama zdravlja želimo se obratiti svim građanima. Onima koji razumiju hrvatski ili talijanski, te onima koji imaju teškoća u izražavanju i bolje shvaćaju slikovni izričaj nego riječ.

Priručnik se može nabaviti na Zavodu i u Školi a uskoro će biti dostupan u pdf formatu na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć